Banyeres celebra les festes en honor a la relíquia de Sant Jordi

Els actes de succeiran al llarg d'aquest cap de setmana

Banyeres celebra les festes en honor a la relíquia de Sant Jordi
Jordians en la plaça dels Plàtans.

Aquest cap de setmana se celebren a Banyeres de Mariola les festes de moros i cristians en honor de la Relíquia de Sant Jordi, la qual cosa implicarà que per segona vegada a l’any tornen a eixir al carrer els vestits festers després que ja ho feren en les festes majors del mes d’abril. Els festejos de la Relíquia implicaran per a molts la fi del període vacacional, si bé cal constatar que bona part de l’activitat fabril i comercial ha recobrat l’activitat en l’última setmana.

Ahir divendres estava previst que se celebrara “la vespra” amb una actuació infantil a càrrec de “Dani Miquel i els Ma, Me, Mi, Mo, músics” i una desfilada infantil. A la nit estaven programades els tradicionals sopars en els masets i a continuació l’actuació de l’orquestra “Ganma” al parc Vila Rosario.

Hui serà l’Entrada en la qual participaran les deu filaes que configuren el panorama fester de la localitat. Començarà a les 17’30 hores amb la desfilada de les comparses del bàndol cristià (Cristians, Estudiants, Maseros, Contrabandiestes i Jordians), i a continuació ho faran les del bàndol moro (Moros Vells, Moros Nous, Marrocs, Pirates i Califes). Cada filà desfilarà tancant el seu pas la capitania respectiva i l’itinerari es realitzarà entre la Torre de la Font Bona i el carrer Llavadoret. El punt final serà la plaça Major, on es presentaran armes a la imatge de Sant Jordi situada en la façana del temple parroquial. Es calcula que participaran en l’acte al voltant de quatre mil persones, entre festers i músics.

El segon dels actes del dia serà la Cercavila, previst per a les 12 de la nit. Ho iniciarà el bàndol Cristiano i mitja hora després partirà el bàndol Moro. Les filaes realitzaran un recorregut que començarà en la plaça Major i que discorrerà pels carrers del barri antic, concloent de nou en el punt de partida. Acabat la cercavila es cremaran els “fanals festers” confeccionats per cada comparsa. L’activitat festiva tindrà continuïtat a partir de la 1 de la matinada amb una discomòbil al parc municipal de Vila Rosario.

El diumenge arrancarà a les 7’30 hores amb la Diana en la qual participaran les esquadres oficials de les deu filaes festeres. A les 11’30 hores serà la Solemne Missa Major, després de la qual es dispararà una mascletà. A la vesprada, a les 17 hores tindrà lloc la Desfilada Infantil de Caps i Esquadres i a les 19’30 hores serà la Processó en honor de la Relíquia de Sant Jordi, disparant-se 21 salves d’honor a la seua eixida del Temple i llançant-se un castell de focs artificials a la seua arribada. Assenyalar que després de la processó, es cantarà l’Himne a Sant Jordi a l’interior del temple, es besarà la Relíquia i es cantaran els Gojos al Patró.

Totes les comparses festeres tindran capitanies titulars. Pel que respecta al bàndol de la Creu, en la filà de Cristians estarà ostentada per Joaquín Albero Navarro i Álvaro i Susana Albero Barceló. En la filà Estudiants l’exerciran Lara Beneyto Martínez i Mª Amparo Francés Martínez. En els Maseros l’ocuparan Ana i Santiago Montesinos Bany. En els Contrabandistes la protagonitzaran Vicente Molina Navarro, Laura García Manzanaro i Toñi García García. I en els Jordians l’exerciran el grup format per Camilo García González, Jordi García González, Sergio Ferre Vañó, Eloy Garrido Vañó, Emilio Calabuig Belda, Adrián Sirera Ribera, Ximo Espinosa Vañó, Miguel Ángel Cerdà Ribera, Álvaro Francés Lozano, Carlos Francés Ribera i Jordi Martínez Miralles.

Per la seua part en el bàndol moro, la filà Moros Vells tindrà en la capitania a Mª Teresa, Esperança i Manel Aragonés Albero, José Luis Belda Molina, Robert Calatayud Enrique, Raul Francés Martí, Teresa i Ana Belda Aragonés, Max Calatayud Aragonés i Teresa Albero Blasco. En els Moros Nous l’ocuparan Obdulia Gisbert Gil, Paloma i Carmen Gisbert Pérez, Eva Martí Asensio, Mª Carmen Ibáñez Gisbert i Xisco Gisbert Martí. En els Marrocs l’exercirà el grup format per Laura Pla Ferriz, Marc i Ferran Navarro Pla, Gloria Navalón Albero, Biel i Abril Nogués Navalón, Mª Montserrat Hernández Genís, Marco i Paola Pérez Hernández, Míriam Cardona Sempere, Laia i Jordi Romera Cardona, Sonia Rico Torres i Hugo Mataix Rico. En la filà Pirates la protagonitzaran Fernando Blanes Ramón, Carolina Leal Martínez, Miguel Ángel Ribera Blanes, Elena Francés Ferre, Pablo Jorge Blanes Sempere, Mª Rosario de Lourdes Blanes Ramón i Francisco José Blanes Sempere. Finalment, la capitania de la filà Pirates l’ostentaran Verónica Valero Elvias i Alba Aguado Fresneda.

Send this to a friend