BMX: un club jove amb campions de molt de futur

En l'actualitat més de mig centenar de "riders" del club tenen llicència federativa per a competir

Pocs esports com el BMX, les sigles són l’abreviatura de Bicycle Motocròs en anglés, han tingut en els últims temps un creixement tan exponencial a la ciutat. En aquest enlairament hi ha diverses raons, no sols que es tracta d’una disciplina molt atractiva i divertida, que enganxa ràpidament i amb un cost relativament baix, també han influït altres factors, fonamentalment tres: el principal, la labor que es fa des del Club BMX Alcoi, sobretot arran de que el seu actual president, Rafa Balaguer, agafara les regnes de l’entitat en 2012.

Una altra raó de bastant pes és l’expansió que ha registrat la pròpia modalitat, sorgida a mitjan dècada dels 60 a Califòrnia, coincidint en una època de la popularització del motocròs als Estats Units. Va ser en els 70 quan va començar a conéixer-se a Europa i a principis dels huitanta es va crear la Federació Internacional. A Espanya va arribar més com una pràctica radical, de carrer, que com a esport.

No obstant això, la decisió del COI (Comité Olímpic Internacional) de convertir al BMX en esport olímpic en els passats Jocs de Tòquio ha portat la seua pràctica a una altra dimensió, amb un calendari perfectament reglat i competicions des d’edats molt primerenques que han afavorit l’acostament dels més xicotets, però també ha servit de reclam a “riders” d’altres modalitats, principalment procedents de la bicicleta de muntanya, que han trobat el seu espai ideal en les bicicletes de cross amb rodes de 20 polzades.

Existeix una tercera raó: la inauguració fa dos anys –es compliran al maig pròxim– del circuit municipal de Trencacaps, considerat com un dels traçats més innovadors del panorama nacional, sobreeixint aqueixa rampa d’eixida de cinc metres d’altura, quan la mitjana és de tres. La seua espectacularitat l’han situat en un dels circuits que més curiositat desperten del calendari nacional.

Fins al punt que són molts els “riders” que es desplacen fins a la nostra ciutat per a llançar-se pel seu pendent inicial. És més, la seua popularitat ha traspassat fronteres i és fàcil veure a seleccions estrangeres a la nostra ciutat. L’últim equip nacional que va estar entrenant en Trencacaps va ser la Selecció Espanyola de BTT sub’23 i júnior amb Jacobo Santana, Toni Pérez i Nico Parres, encarregant-se del treball tècnic. Facilita aquest moviment l’àrea de caravanes i autocaravanes que existeix en el circuit per a poder acampar durant uns dies.

Molt arrere en el temps queden aquells inicis del BMX a la ciutat. Va ser allà per 2006, fa quasi dues dècades, amb el circuit que es va situar en el Recinte del Viaducte i en el qual van participar els propis pares en la seua construcció. Un traçat que va servir de germen a l’actual generació, el qual no comptava amb les dimensions adequades per a celebrar competicions federades, de la mateixa manera que les condicions eren bastant precàries.
Aquells que volien continuar progressant havien de marxar-se a entrenar en els altres circuits de la província, situats a Elx, El Campello, La Nucia o el de Sant Vicent del Raspeig, el més pròxim a la nostra ciutat.

Actualment, el Club *MX Alcoi viu un moment de permanent creixement. Potser el més cridaner és aquest mig centenar de llicències federatives competint en proves oficials. Això suposa que en carreres de la Copa d’Espanya hi haja més d’una vintena de “riders” alcoians prenent part, bastants d’ells amb opcions a ficar-se en finals i fins i tot de lluitar pel podi.

En la passada temporada, una de les grans promeses d’aquesta disciplina a nivell local, Vicente García, fill del ultrafondista Vicente Juan García, es va proclamar campió d’Espanya després de superar una greu lesió a la cama. Un altre que també ve trepitjant fort, Xavi Cherro, va aconseguir un tercer lloc en el Nacional. Tots dos van estar recentment a Itàlia, en una expedició en la qual també es va sumar Hugo Blanes, prenent part en la prova de la Copa d’Europa que es va celebrar a Verona.

Més que els resultat en si –Vicente García va aconseguir ficar-se els dos dies en semifinals– és l’experiència que van acumulant i la millora que per a la resta de l’entitat suposa que membres del club disputen competicions internacionals. Aquesta temporada, sense anar més lluny, el pluricampió Jacobo Santana, que té com a objectiu ser campió del món de descens en veterans a l’abril pròxim a l’Argentina, compta amb llicència federativa pel Club BMX Alcoi.
Darrere d’aquests “riders” que apunten amb èxit a les principals carreres del país, hi ha una callada però important labor de captació de nous valors per a la pedrera d’aquest esport a nivell local.

Els Jocs Espoirtus, la seua pedrera

El banc de proves és la fase local de Jocs Esportius Unió Alcoiana Segurs, amb diverses jornades al llarg de la temporada, que estan tenint un alt índex de participació, amb prop d’un centenar de xiquets i xiquetes, la majoria dels quals disputen les seues primeres carreres. Unes jornades, per cert, a les quals se sumen “riders” arribats des del club d’Ontinyent.

En aquest 2023, per a accentuar encara més aquest posicionament com a esport emergent a la ciutat, Alcoi serà escenari per primera vegada del Campionat d’Espanya de BMX el pròxim 1 i 2 de juliol. El bon nivell d’organització aconseguit en els dos últims anys, acollint una de les proves puntuables de la Copa d’Espanya, ha sigut la raó per la qual la Federació Espanyola ha acabat per atorgar al Club BMX Alcoi l’organització de la principal carrera que se celebra a nivell nacional. Serà el millor escenari possible per a gaudir de l’espectacularitat de la rampa inicial del circuit de Trencacaps. “El BMX és un esport a l’esprint, en el qual l’eixida, col·locar-se davant, és essencial per no dir que fonamental”, explica Rafa Balaguer, president del club.

Send this to a friend