‘Calíope’, el curt mut de temàtica modernista que traspassa fronteres

El curtmetratge creat pel director alcoià Jorge Hinojosa, acaba de ser premiat a Londres i Nova York

‘Caliope’, el curt mut de temàtica modernista que traspassa fronteres
Hinojosa i Olcina (primers per l’esquerra), durant una presentació de la pel·lícula celebrada el maig passat en el CADA.

A la fi del segle XIX i principis del XX, les pel·lícules mudes es projectaven en sales fosques, en una pantalla gran, i s’acompanyava amb música en viu. Els pianistes o fins i tot orquestres senceres, s’encarregaven de crear la música que ambientava cada escena.

Aquest mateix procediment va ser el que va elegir el director del curtmetratge ‘Calíope’, l’alcoià Jorge Hinojosa, per a llançar a Alcoi –i hui sabem que al món– aquest film de curta duració de temàtica modernista, que va veure la llum fa ara un any i que acaba de conéixer els seus primers premis internacional. Es tracta del guardó a la Millor Pel·lícula Muda en el Bright International Film Festival (BIFF) de Londres, que cada trimestre entrega els seus premis en diferents categories; i l’Oniros Film Awards, de Nova York, uns premis que se celebren cada mes i congreguen de manera periòdica a la citada ciutat a produccions i cineastes de tot el món. “Seria un somni poder assistir a una cerimònia allí”, confessa el director alcoià.

‘Calíope’, que es va estrenar durant la Fira Modernista de 2022, compta amb una banda sonora composta per Moisés Olcina i interpretada per la Nova Big band. La posada de llarg del projecte es va dur a terme mitjançant un concert teatralitzat que va tindre lloc al setembre de 2022 en el Teatre Calderón. En aquella ocasió, bateria, guitarres, trombons, trompetes i saxofons de la Nova, dirigits per Olcina, van interpretar en directe la melodia mentre en la pantalla gran es va reproduir la pel·lícula muda, de catorze minuts de duració i protagonitzada per actors alcoians com Rafa Segura, Lia Pastor, Joan Gadea, Conxi Doménech, Paula Bou i components d’Alcoi Modernista.

“Ens vam enamorar del projecte”, recorda Moisés Olcina, qui remarca la complicació afegida que representa per als actors, interpretar cinema mut.

D’igual forma, la regidora de Turisme, Lorena Zamorano, ha valorat l’assoliment de l’equip de ‘Caliope’ i mostra la seua satisfacció pel fet que la pel·lícula “porte el nom d’Alcoi per tot el món”, destaca.

De moment, de ‘Calíope’ només pot veure’s el trailer, a través de Youtube, ja que mentre la pel·lícula estiga presentant-se a certàmens, com és el cas, no pot estar en circulació ni disponible en plataformes digitals, tal com ha explicat el seu director.

Advertisements

Send this to a friend