Conclouen els treballs de manteniment i conservació de les portes del Palau Comtal

Ara fa unes setmanes van concloure els treballs de manteniment i conservació de les portes del Palau Comtal de Cocentaina, un dels nostres monuments més emblemàtics del nostre poble. Tant la Regidoria de Cultura i Patrimoni com la d’Obres i Serveis han treballat conjuntament per millorar l’aspecte d’un dels elements més importants d’aquesta infraestructura, un dels punts més visitats del nostre poble pel seu elevat valor històric i patrimonial.

Val a dir que la porta principal del Palau Comtal de Cocentaina presentava un aspecte molt deteriorat i envellit, degut principalment a causes climatològiques, de pol•lució ambiental i d’ús, així com un fort desgast mecànic dels elements d’apertura, segons apunten els tècnics municipals. És per això que la intervenció ha tingut com a principal objectiu millorar la seua funció, l’aspecte i facilitar el seu posterior manteniment, sempre respectant les característiques històriques i els elements existents.

Les actuacions de conservació i manteniment s’han allargat al voltant de dos mesos i han consistit en la neteja de la fusta, la recuperació dels elements de metalls i la reproducció dels que han desaparegut o s’han deteriorat en excés, la substitució d’alguns rodaments ocults així com altres elements funcionals de les portes… De fet, l’eliminació de tota la brutícia ha fet que eixira el color natural de la fusta de la porta, que segons les consultes realitzades a diversos experts es tracta d’acàcia, arbre que prové de Sudamèrica, introduït a la Península Ibèrica al llarg del segle XVII. Tanmateix, per necessitats funcionals s’ha hagut d’afegir alguna part emprant igualment la fusta d’acàcia. Finalment, la superfície de la porta ha sigut tractada amb olis incolors protectors anticorc, antifloridura i per a evitar els raigs ultraviolats, les quals li donen un aspecte mate natural.

Send this to a friend