El Consell Intertèxtil sol·licita una revisió dels criteris per a les compres públiques sanitàries

Es denuncia la pràctica exclusió de la majoria de les pimes tèxtils espanyoles pel sistema actual

Fabricació de mascaretes en una empresa tèxtil (Arxiu)

Amb data 4 d’agost, l’Administració Pública Nacional, a través d’INGESA, va publicar una licitació amb caràcter d’emergència per a l’adquisició de divers material sanitari que ha sorprés de nou el Consell Intertextil pels “excessius requeriments” de les condicions administratives d’aquesta licitació. I és que, segons denuncien en un comunicat, els criteris de solvència per a la compra d’aquest material continuen excloent a la major part de les empreses espanyoles que han fet costat al sistema sanitari adaptant-se a les seues necessitats, ja que “la majoria d’aquestes empreses estan subministrant productes sanitaris des de març de 2020, per la qual cosa demostrar un mínim de contractes per valors multimilionaris és francament impensable”.

I afigen: “Les característiques de la nova licitació, de la qual s’esperava una major equitat per a una major participació d’empreses, especialment pimes, continua premiant a multinacionals i grans empreses, orientant les compres a importacions de tercers països. No entenem com el factor agilitat, totalment lligat amb la proximitat, no es valore”.

Des del Consell Intertèxtil Espanyol insisteixen a remarcar “la ràpida resposta de la indústria espanyola per a proveir als nostres sanitaris, en una situació amb barreres a la importació de tercers països, escassetat per la gran demanda mundial i la repetitiva detecció de producte defectuosos o sense les degudes garanties”.

La indústria tèxtil espanyola considera prioritària la necessitat de “considerar de manera essencial el criteri de sostenibilitat dels productes, considerant especialment els productes reutilitzables. No sols cal contemplar les prestacions de protecció que són equiparables als productes d’un sol ús, també al fet que generen menys residus i poden reciclar-se amb més facilitat alhora que protegeixen al medi ambient i si s’utilitzen durant la seua vida útil econòmicament són més rendibles”.

“Creiem fermament en la necessitat d’implantar un mecanisme de coordinació interministerial que puga avaluar la situació de subministrament de matèries, capacitats productives, problemàtiques mediambientals i solucions sostenibles que permeten treballar als Ministeris amb els mateixos objectius, anticipant problemes i aportant solucions, per a poder assegurar un subministrament de productes amb totes les garanties de qualitat i servei, tan necessàries per al nostre sistema sanitari en l’actual crisi que estem vivint”, conclouen en el comunicat.

Per aquests motius, des del Consell Intertèxtil Espanyol se sol·licita a l’administració pública espanyola, des del Govern de l’Estat als governs autonòmics, una revisió immediata dels criteris de les compres públiques amb la finalitat d’incloure a empreses de proximitat i productes més sostenibles.

Send this to a friend