El doble de protecció que l’any passat

L’Ajuntament d’Alcoi, a través de la Regidoria de Medi Ambient, posa en marxa a partir de hui i fins al 31 d’agost un nou dispositiu de vigilància i prevenció d’incendis forestals en el nostre terme municipal amb un grup de 40 voluntaris que s’han adreçat a la iniciativa, el que suposa pràcticament els doble dels voluntaris de l’any anterior.

Enguany s’han introduït una sèrie de millores respecte a l’any anterior. S’estableixen dos punts fixes de vigilància, un en el Canyet de voltors a la zona del Preventori i l’altre a Sant Antoni, així com un punt mòbil mitjançant bicicletes entre el Racó de Sant Bonaventura i la Via Verda.
Segons Jordi Tormo, regidor de Medi Ambient, “el dispositiu que posem en marxa és més important que mai. En 2012 vam patir l’incendi forestal que ha assolat més de 540 hectàrees del parc natural de la Serra de Mariola i enguany les retallades per part de la Generalitat Valenciana en el manteniment de les nostres serres és més que evident amb la reducció de les brigades dels parcs naturals i, per tant, de les tasques de manteniment. A més, enguany tampoc s’han convocat les ajudes PAMER. Les actuacions de la Generalitat només es centren en actuar en cas d’incendi i estan deixant de lloc les polítiques de prevenció. Per això, iniciatives participatives com aquesta són imprescindibles per a conservar els nostre patrimoni natural”.
Aquest dilluns ha tingut lloc la impartició d’un curs de formació per als voluntaris en el que se’ls ha capacitat en l’ús dels equips de comunicació, tècniques per a la detecció d’incendis i geolocalització a través de plànols i mapes. Segons Jordi Tormo, “el voluntaris que participen en aquesta iniciativa ho fan a títol individual i dediquen el seu temps lliure de l’estiu a vigilar les nostres serres de forma altruista, ja que només reben una dieta de 10 euros al dia i això és de reconèixer. En el cas de detectar qualsevol incidència ho comuniquen als serveis tècnics responsables per actuar. La seua tasca és de vigilància i mai d’intervenció”.

A més, enguany per segon any consecutiu, l’Ajuntament d’Alcoi coordina el dispositiu de vigilància que entitats com Radio Charly Alpha, ACIF, Policia Local, Creu Roja i Protecció Civil posen en marxa durant els mesos d’estiu per a vigilar el risc d’incendis. L’objectiu és organitzar un dispositiu conjunt que permet coordinar tots els recursos materials i humans disponibles, així com la distribució de les entitats en distintes zones i franges horàries per cobrir al màxim el terme municipal. En aquest sentit, l’Ajuntament d’Alcoi realitza una aportació econòmica per a cobrir amb les despeses dels desplaçaments de les entitats participants.

Send this to a friend