El govern arriba a un acord amb Guanyar per a aprovar aquest divendres el Pressupost 2024

Encara que ha sigut acceptat el decàleg complet de propostes, Guanyar votarà abstenció, que permet tirar avant els comptes igualment

El govern arriba a un acord amb Guanyar per a aprovar aquest divendres el Pressupost 2024
El portaveu de Guanyar signant el document d’acord entre l’alcalde (PSOE) i el vicealcalde (Compromís). J. SEMPERE

Un dia abans que es porte a ple el pressupost municipal 2024, govern i Guanyar han donat a conéixer l’acord aconseguit entre les tres formacions perquè el document arribe al saló plenari demà amb la seua aprovació garantida. El citat acord suposa l’acceptació, per part del govern de PSOE i Compromís, del decàleg presentat per Guanyar, on, entre altres qüestions, s’arriba a un compromís per a la progressiva recuperació de serveis privatitzats a través de l’empresa pública, com la neteja viària.

Sergi Rodríguez, portaveu de la plataforma municipalista, ha explicat aquest dijous en roda de premsa que l’acord no es basa «tant en la part econòmica, com en la voluntat de dur a terme determinades polítiques», entre les quals destaca separar l’actual contracte conjunt de recollida de fems i neteja de carrers, amb l’objectiu que aquest últim servei passe a mans municipals abans que acabe la legislatura. A més, en aquest 2024, l’empresa pública començarà a gestionar també la neteja d’edificis.

L’acord, que s’ha signat aquest dijous entre les tres parts, inclou un augment de la partida de 40.000 euros destinada a l’adequació d’habitatge social, l’adquisició d’un local per al trasllat del centre de salut de la Zona Alta, abans de l’agost vinent, com també l’ampliació de la plantilla actual de la brigada de manteniment, amb deu operaris més. D’igual forma, dins d’enguany s’executaran les obres pendents del pla integral d’accessibilitat.

Un altre dels punts espinosos a l’hora d’arribar a un consens era el de la carrera horitzontal. Finalment, ahir es va celebrar una assemblea de treballadors, després de la qual es va produir un acord unànime que tindrà el seu reflex en el pressupost, on figuren els 400.000 euros corresponents a l’aplicació del reglament de la carrera professional en 2024. L’augment serà progressiu, segons l’acord aconseguit amb els sindicats, fins a arribar a 1.950.000 euros en 2029.

ACORD PERÒ NO SUPORT

Malgrat que el govern ha accedit, una per una, a totes les peticions de Guanyar, el vot dels dos regidors de la formació municipalista demà, no serà favorable, sinó que han anunciat la seua abstenció. El motiu és que «no és el nostre pressupost», si bé «sempre estarem disposats a ajudar». I és que l’abstenció ja li val al govern per a tirar avant els comptes gràcies a la majoria simple.

Respecte al projecte d’Alcoi Sud que hi ha plantejat, que Guanyar havia col·locat com a escull a l’hora de negociar el pressupost amb el govern municipal, Rodríguez remarca que «continua sent una línia roja» i que «en el moment en què en aquest ajuntament hi haja una partida» per a desenvolupar sòl industrial en aquesta zona, «no donarem suport a eixe pressupost». Un fet que, tal com aclareix l’alcalde Toni Francés, encara no s’ha produït.

El mateix Francés ha agraït la «voluntat» i l’«obstinació» de Guanyar per la seua contribució al pressupost i es referia a la resta de grups polítics –Partit Popular i Vox– lliscant que «ni s’han molestat a presentar res». Per part seua, el vicealcalde Àlex Cerradelo ha reiterat l’agraïment a la plataforma municipalista, de cara a impulsar «polítiques que garantisquen un escut social i de llibertats», mentre en el conjunt de la Comunitat estan havent-hi «retallades».

Send this to a friend