El Ivace ja ha secundat més d’un centenar de projectes en comunitats energètiques

En el año 2023 destinará 5 millones de euros

El Ivace ya ha apoyado más de un centenar de proyectos en comunidades energéticas
El conseller i la directora d l’Ivace, Júlia Company, visiten la comunitat d’energia del polígon industrial d’Alcodar a Gandia, recolzada per l’Ivace, amb 189.000 euros.

El titular d’Economia Sostenible, Rafael Climent ha recalcat que la conselleria, a través de l’Ivace continuarà secundant “decididament l’expansió d’aquesta mena de comunitats” i ha avançat que per a l’any vinent destinarà un total de 5 milions d’euros al desenvolupament de projectes en aquesta mena de comunitats.

Climent ha destacat el paper de les comunitats energètiques “per a fomentar la producció d’energia renovable, reduir la factura energètica i, en el cas de les empreses, millorar la seua competitivitat” i ha posat l’accent que el *Ivace “està liderant les accions per a aconseguir el desenvolupament i implantació massiva” de les comunitats d’energia en el nostre territori, “secundant tots aquells projectes que contribueixen a la seua implantació i sent pioners en la posada en marxa d’una línia específica d’ajudes a les comunitats energètiques”.

Així doncs, el conseller ha explicat que amb la d’enguany, són ja tres edicions de la línia d’ajudes del *Ivace per a impulsar les instal·lacions d’autoconsum d’energia elèctrica en comunitats d’energies renovables i “el nombre de projectes recolzats ha anat augmentant molt significativament en passar de 7 projectes el primer any, a 48 en 2021 i 70 iniciatives enguany.

A més, ha afegit, l’Ivace està treballant en projectes de col·laboració entre els diferents agents, comunitats energètiques, empreses, cooperatives, instituts tecnològics, ajuntaments i administració autonòmica, “amb l’objectiu de maximitzar el potencial que ofereixen les comunitats d’energies renovables”.

Tot aquest treball i compromís té el seu màxim exponent en el Pla de Foment de les Comunitats Energètiques desenvolupat pel *Ivace, que es postula com el full de ruta de les Comunitats Energètiques en la Comunitat Valenciana i que té com a objectiu que en 2030 tots els municipis de la Comunitat puguen comptar amb una comunitat local d’energia.

Ajudes de l’Ivace a les Comunitats d’Energia

La línia d’ajudes de l’Ivace està dirigida a qualsevol comunitat d’energies renovables o comunitat energètica, ajuntaments, així com les comunitats de propietaris, a través de la qual se subvenciona fins a un 45% el cost dels projectes de les instal·lacions d’autoconsum d’energia elèctrica a partir d’energies renovables o energies residuals, en règim de comunitats d’energies renovables.

Ivace Energia subvenciona fins a un 45% del cost de les instal·lacions d’energia solar fotovoltaica, per a la generació i autoconsum col·lectiu i la quantia màxima subvencionable per projecte és de 200.000 euros. No obstant això, la intensitat de l’ajuda podrà incrementar-se en fins a 10 punts percentuals per a mitjanes empreses, i en fins a 20 punts percentuals per a les petites empreses, ajuntaments, entitats públiques i institucions sense ànim de lucre.

Es considera comunitat energètica renovable, l’entitat jurídica que es base en una participació oberta i voluntària, autònoma i efectivament controlada pels seus membres, situats en les proximitats dels projectes propietat de l’agrupació, que siguen persones físiques, pimes o autoritats locals, inclosos els municipis, i que desenvolupe projectes d’energies renovables, eficiència energètica i/o mobilitat sostenible.

La finalitat de l’activitat de l’agrupació ha de ser proporcionar beneficis mediambientals, econòmics o socials als seus membres o a les zones locals on opera, en lloc de guanys financers.

Send this to a friend