“El millor espectacle està per fer”

La Dependent rep el Premi Valor de Promoció del Valencià

“El millor espectacle està per fer”
Rozalén mostra la figureta que representa el premi Valor. | QUIQUE REIG

“El millor espectacle està per fer”. Així tancava les seues paraules d’agraïment, aquest passat dijous, Joanfra Rozalén, l’alma mater de La Dependent, la companyia alcoiana de teatre que amb prop quatre dècades d’història i mig centenar d’espectacles ha rebut un premi, i no per eixa brillant trajectòria ni per algun dels muntatges escènics que ens han fet gaudir des del pati de butaques. El reconeixement li ha arribat aquesta vegada per la promoció del valencià. I per això passa a engrandir el palmarés dels Premis Valor de Promoció del Valencià que atorga la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià-Comtat, en el qual figuren, entre altres El Tractat d’Almizrra, El Centre d’Estudis Contestans, el Centre Excursionista d’Alcoi o el Centre Rural Agrupat Mariola-Benicadell que conformen els col·legis d’Agres, Alfafara i Gaianes.

I amb aquest motiu, el pub L’Escenari –que millor lloc per a fer lliurament d’un premi com aquest– va reunir el major nombre de gent del teatre i la faràndula d’aquestes terres que s’haja pogut veure. Ho va fer en un ambient familiar, pròxim. Molt de teatre, com no podia ser d’una altra manera.

Francesc Gisbert, professor, escriptor i la cara més visible de la Coordinadora pel Valencià va destacar el treball de La Dependent, a través d’obres de tota mena, algunes molt nostres, amb temàtiques molt pròpies, tant que va resultar inevitable al·ludir al fet que La Dependent és la companyia que representa cada any l’estimat Tirisiti que, va afirmar Gisbert, és l’obra teatral més multitudinària que es fa al món. “Quin espectacle reuneix en mes i mig més de 30.000 espectadors”, es va preguntar. “Ni els musicals de Broadway”, va afegir.

Rozalén va fer un repàs de la trajectòria de la companyia, que “no sorgeix per generació espontània” si no com a continuadors d’una trajectòria teatral que va tindre a la Penya Teatral Alcoiana, La Cazuela i La Cassola com a antecedents i que entre els seus senyals d’identitat “va apostar pel català o valencià per a fer teatre. Un fet que ara ens portarà problemes”, va dir Rozalén. Tampoc va deixar passar l’ocasió per a recordar a totes aquelles persones que han contribuït amb el seu treball a aquesta travessia teatral, però va posar l’accent principalment en la figura de Pep Cortés, que va ser qui va impulsar el projecte i “va creure que des d’Alcoi es podia crear una estructura professional per a viure i treballar en el món del teatre”.

Francesc Gisbert va fer lliurament del premi, en aquesta ocasió convertit en una figura d’Enric Valor creada artesanalment per a l’ocasió, “i que bé podria incorporar-se al Tirisiti com un personatge més” va suggerir. Després va instar els actors i actrius presents que passaren pel micròfon i donaren la seua visió sobre La Dependent i la seua intra història. Joan Gadea, Pep Sellés, Rosanna Espinós, Pep Burgos, Pepa Miralles, Neus Agulló, Juli Cantó i Jordi Carbonell, entre altres, van aportar vivències i anècdotes. Però això és una qüestió que portaria molt temps desenvolupar.

“El millor espectacle està per fer”
Rozalén i Gisbert, en L’Escenari, al costat d’actors, actrius i gent del món del teatre. | QUIQUE REIG

Send this to a friend