El modernisme torna als carrers d’Alcoi

Hui pel matí hi ha un mercat de l'època en la Bandeja

El modernisme torna als carrers d’Alcoi
Participants de la cercavila d’ahir. | XAVI TEROL

La celebració de la Fira Modernista “és un pont necessari entre el nostre passat i el nostre present”. D’aquesta manera va començar el pregó el periodista alcoià Vicent Argudo, encarregat d’obrir aquest esdeveniment ahir a la vesprada en la plaça d’Espanya, lloc al qual va acudir nombrós públic per a viure aquest moment, igual que va ocórrer amb els carrers adjacents, per les quals va haver-hi una cercavila posterior, en el qual es van poder veure variats estils de vestimenta modernista, mitjançant els quals s’albirava a més les classes socials del moment.

D’aquesta manera, van arrancar els dies més destacats de la Setmana Modernista, en els quals es preveuen nombrosos actes –que pot veure al final de la notícia–, tots ells amb l’essència modernista que ompli els carrers d’Alcoi.

El modernisme torna als carrers d’Alcoi
Vicent Argudo durant el pregó d’ahir. | XAVI TEROL

Argudo va assegurar en el seu pregó que “el modernisme alcoià és un exemple pioner a Espanya de transformació social, cultural i tecnològica”, sent aquesta una època en la qual “s’instal·lava en la nostra societat un nou model: el capitalisme, que juntament amb el liberalisme dibuixava una visió de ciutat amb fam de progrés i lideratge econòmic”.

En el seu ‘discurs’, el periodista va aconseguir filar a la perfecció el nostre passat amb el nostre present, i trobar un denominador comú que els uneix, sent aquest precisament l’anhelat progrés.

Argudo va fer al·lusió als canvis socials, com per exemple, l’organització del proletariat que anhelava la llibertat en un moment en el qual es buscava deixar arrere “els privilegis de sang”, així com el periodista alcoià va destacar el paper de Francisco Laporta, a qui està dedicada aquesta edició de la Setmana Modernista: “Francisco Laporta representa a la perfecció l’impacte cultural en un context industrial”.

Així mateix, el pregoner va parlar de la dona, de les dues versions de dona del moment, la de la classe alta, les ganes de progrés de la qual es van manifestar “en l’àmbit del consum”; i la treballadora “i mal pagada, que estava a càrrec de les seues famílies”. Sobre aquestes últimes va dir que van ser “testimonis d’una revolució cultural i social femenina, que no feminista encara, i començaven a qüestionar-se el seu paper secundari en una societat totalment masclista”.

PROGRAMACIÓ CAP DE SETMANA
El Grup de Recreació Alcoi Modernista ha vingut treballant intensament per a participar una vegada més en la Setmana Modernista. En aquesta edició dedicada al pintor Francisco Laporta, l’entitat ha preparat dues grans activitats que tindran lloc durant aquest cap de setmana.

Participants de la cercavila d'ahir. | XAVI TEROLEn primer lloc, hui, de 10 a 13.30 hores, realitzaran al costat de l’Associació Samarita, el Grup de Danses Sant Jordi i l’Associació Cultural El Trabajo la recreació d’un mercat de l’època. La plaça d’Espanya ha sigut el lloc triat en el qual es muntaran els 30 llocs en els quals es podran veure una merceria, floristeria, un carboner, herbes medicinals, salaons, un barreter entre altres productes i oficis característics d’aquest període històric.

A més, aquesta activitat comptarà amb la participació d’altres entitats de Anem España com l’Associació Modernista Terrasa i l’Associació Modernista Carcaixent, que no volen perdre’s aquesta posada en escena tan especial.

La jornada festiva conclourà amb un dinar en els salons de l’Hotel Reconquista que es convertiran en un café-teatre modernista de principis del segle XX i que estarà amenitzat per músics i cantants de la ‘Companyia Orchestalia’ i en el qual els assistents podran gaudir de diverses sorpreses.

Demà, diumenge 25, a les 11.30 hores, el Teatre Calderón acollirà l’estrena del Concert Teatralitzat organitzat per l’entitat modernista en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alcoi.

Un format nou en el qual la Nova Big Band, sota la direcció i composició de Moisés Olcina, interpretarà un total de dotze peces creada per a l’ocasió que combinaran a més, la projecció del curt ‘Calíope’, escrit i dirigit per Jorge Hinojosa.

A l’inici d’aquesta gala cultural es donaran a conéixer els guanyadors de la segona edició dels concursos de Relats Curts i Fotografia Modernista.

El modernisme torna als carrers d’Alcoi

Send this to a friend