El poder transformador de l’esport

Als dotze anys, Irene Villa va sofrir un greu atemptat de la banda terrorista ETA amb cotxe bomba al madrileny barri d’Aluche, per l’esclat d’una bomba adossada al vehicle en el qual viatjava, camí del col·legi, amb la seva mare, funcionària de la Direcció General de la Policia. En aquest atemptat, Irene va perdre les cames i tres dits d’una mà.

El seu cas va ser molt sonat perquè les càmeres estaven gravant molt prop de l’atemptat i les van capturar, a ella i a la seua mare, dessagnant-se enmig de la carretera. Això va sensibilitzar a l’opinió pública i encara hui, més de 30 anys després, continuen les mostres d’afecte cap a Villa, que amb els anys es va sobreposar a la tragèdia de manera extraordinària.

En la conferència que va oferir el passat dijous a Alcoi, ‘Los Ochomiles de la vida’, l’esquiadora va explicar com l’esport ha sigut clau en la seua vida cara a la seua recuperació física i, sobretot mental. “M’ha donat qualitat de vida, control del meu cos, autoestima i sociabilitat. A més, la competició va fer que cresquera, fins i tot interiorment, perquè la fortalesa mental és fonamental davant qualsevol competició”, va assegurar.

La superació, l’esforç, la igualtat…. són alguns dels valors que transmet la pràctica esportiva a qualsevol edat. Alguns sistemes de valors en la nostra societat es creen a partir de l’esport, perquè l’exercici no sols ens fa sentir millor en els moments bons, sinó que també ens prepara per a enfrontar desafiaments emocionals amb major resiliència. Ajuda a desenvolupar una actitud més positiva davant la vida i una mentalitat de superació.

Irene Villa afirma no sentir-se víctima mai i que “no hi ha temps per a l’odi, perquè no hi ha pau sense perdó”, i a aquesta filosofia de vida ha arribat gràcies a l’esport: la força que ens ensenya a superar els revessos més durs. Ella és el testimoni d’algú que va poder perdre-ho tot i que hui és una exitosa comunicadora, esportista d’elit (ha obtingut diverses medalles a nivell mundial en esquí adaptat) i mare de tres fills.

Send this to a friend