El retorn fester de Penàguila

A partir del 20 d’agost comencen huit dies amb la girada de la Mare de Déu

El retorno festero de Penàguila
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Penàguila ha començat amb el compte arrere que donarà pas a un mes d’agost on es tornaran a viure després de dos anys d’aturada les tradicionals festes locals del municipi. Després de la pausa de la pandèmia provocada per la covid 19, les ganes i l’expectació estan a l’ordre del dia. Salvador Català, alcalde de Penàguila, confessa entre riures que “estic fins espantat. Hi ha moltíssima expectació pel retorn de les festes”.

Així, el divendres 5 d’agost van començar les ‘Festes dels fadrins’, on el paper dels més joves és clau. El dia va començar amb la tradicional cercavila i la romeria en honor a Sant Roc. El dissabte, el dia continuava estant dedicat al sant, amb la clàssica despertada i una altra cercavila. El diumenge, el dia se li va dedicar a la Immaculada Concepció, amb cercavilas, misses i solemnes processons, rematant amb una discomòbil nocturna.

Després d’això, el mes continuarà oferint festa amb l’arribada de ‘la Huità’. A partir del 20 d’agost comencen huit dies amb la girada de la Mare de Deu i al llarg de la setmana es faran octavaris en honor a la Mare de Déu del Patrocini. A més, cada nit hi haurà fogueres, que estaran encarregades per les diferents associacions i famílies del poble. L’ofrena de flors i Octavari a la Mare de Déu del Miracle, al costat de la ‘Nit de l’Olla’ tanquen finalment el dissabte 27.

Tota aquesta intensa ‘Huità’ és el preludi perfecte per als dies més importants amb els quals tancar el mes. En el dia de l’Entrada de Moros i Cristians, el diumenge 28, es realitzaran diversos aperitius de germanor entre totes les comparses, que desfilaran solemnement per tot el poble al llarg de la vesprada. El dilluns 29, considerat com el dia més gran de les festes, la Mare de Déu del Patrocini és la protagonista amb nombroses cercaviles, misses i traques dedicades en el seu honor, al costat d’actuacions de contacontes i musicals. Finalment, les festes arribaran a la seua fi amb el dia de les paelles el dimarts 30 i el dia 31 dedicat enterament als xiquets, amb activitats aquàtiques durant tota la jornada en la piscina municipal i un últim sopar de cabasset per a donar per finalitzades unes festes que tot el poble estava esperant.

El retorn fester de Penàguila

Send this to a friend