Els sindicats criden a la mobilització “per uns salaris decents”

Els sindicats criden a la mobilització "per uns salaris decents"
Leticia Pascual (UGT) i Paco Luque (CCOO) van presentar aquesta setmana els actes programats per a la commemoració de la jornada enguany. MAURO CENTENO

Uns salaris decents que garantisquen el poder de compra i mesures per a fer front l’escalada de preus i l’excés de beneficis empresarials, són les principals reivindicacions sindicals que plantegen UGT i CCOO per a aquest Primer de Maig. A Alcoi, es duran a terme els actes tradicionals per a commemorar la jornada del dilluns, incloent-hi l’esmorzar als jardins sindicals i la manifestació.

Com cada Primer de Maig, els sindicats UGT i Comissions Obreres criden a la mobilització dels treballadors, i en aquesta ocasió la jornada porta per lema ‘Augmentar salaris, baixar els preus, repartir beneficis’. Responsables de totes dues organitzacions han explicat quins són els actes previstos per a aquest dilluns a Alcoi i en què consisteixen les reivindicacions que centren la festa de l’1 de maig de 2023.
La jornada inclourà les activitats tradicionals: a les 10 hores, hi haurà un esmorzar popular als jardins sindicals de la UGT, en La Alameda Camilo Sesto, per a després iniciar la manifestació per Cervantes fins a la Plaça, on es llegirà el manifest. Leticia Pascual, per part d’UGT, i el secretari general de CCOO a les Comarques Centrals, Raül Alcocel, seran els encarregats de donar veu al manifest reivindicatiu.
Després està previst l’homenatge a Joan Valls en la Placeta del Fossar, que es recupera després d’uns anys d’absència per la pandèmia. I també hi haurà un acte organitzat pel CAEHA (Centre Alcoià d’estudis Històrics i Arqueològics) pel 150 aniversari dels successos del Petroli, al qual s’uniran els sindicats. En concret, es col·locarà una placa al carrer Sant Tomàs per a commemorar el centenari de l’AIT, l’Associació Internacional de Treballadors.
Respecte a les reivindicacions del Primer de Maig d’enguany, Paco Luque, secretari d’Organització de CCOO a les Comarques Centrals, remarca que “reclamem una redistribució de la renda a les comarques de manera equitativa i socialment justa”, alhora que recorda que els salaris no creixen al mateix ritme que els beneficis de les empreses i “el que coneixem com a estat del benestar, cada vegada es redueix més”.
Una altra qüestió que demanen és la creació de “espais de diàleg amb les administracions locals”, i en aquest sentit sol·liciten la posada en marxa d’un Consell Econòmic i Social de les Comarques Centrals, de cara a treballar de manera conjunta entre municipis.
Entre les reivindicacions també figura la modernització del tren Alcoi-Xàtiva i critiquen, d’altra banda, projectes com la implantació de grans plantes fotovoltaiques en la zona de Polop Alt, a Alcoi, i una altra anunciada a Villena, apostant per un “desenvolupament econòmic compatible amb el medi ambient”, recalca Paco Luque. A més, s’oposen al projecte industrial plantejat al sud de La Canal, argumentant que pot posar en risc “la salut de les nostres reserves hídriques”. A l’hora de rebutjar la instal·lació d’empreses en aquest punt, Luque destaca que “portem 40 anys amb informes negatius” i exigeix que en lloc d’aquest projecte, es desenvolupe el sòl industrial que queda a la ciutat i un polígon mancomunat.

Send this to a friend