Homenatge a la Filà Verdugos pels seus 50 anys en la Festa

Nombrós públic en l'Entrada de l’Alqueria

Homenatge a la Filà Verdugos pels seus 50 anys en la Festa
Els fundadors dels Verdugos van ser protagonistes d’una esquadra especial

No hi ha dubte al fet que la tardor comença sempre a la comarca amb les Festes de l’Alqueria d’Asnar i enguany no va ser una excepció. El passat cap de setmana, mentre deixàvem l’estació estival al caient de les nou del matí, aquesta localitat del Comtat vivia el dia gran dels festejos en honor a Sant Miquel Arcàngel després d’una Vespra en la nit anterior que va destacar per l’emotivitat.

I és que la Filà Verdugos, que fa possible els Moros i Cristians, va ser testimoni d’una recepció oficial a l’Ajuntament en ocasió del cinquanta aniversari de la seua fundació que ha celebrat durant aquest 2023. L’actual alcalde del municipi, César Palmer, els va fer lliurament d’un detall de reconeixement iniciant-se així unes Festes en les quals va destacar la gran Entrada de la vesprada del dissabte. Puntual a la cita, a les sis, va arrancar la desfilada encapçalada per una esquadra de blancs integrada pels Verdugios més joves que va donar pas a un ballet de xiquetes abrigallades per una carrossa en la qual lluïen les heràldiques de l’aniversari de la Filà.

Després, el nombrós públic que abarrotava en aqueix instant els carrers de l’Alqueria d’Asnar, va poder veure dues esquadres femenines d’estil pirata en la qual els tons rojos, grocs i verds donaven color al disseny de les integrants. Després va arribar l’esquadra commemorativa del cinquanta aniversari, amb veterans de la Filà, com l’exalcalde Jaume Pascual, portant un vestit negre amb abundància de metalls platejats en el qual destacava la caputxa que els cobria el cap en al·lusió a la indumentària típica dels Verdugos.

L’Entrada va avançar amb una nova esquadra especial, aquesta vegada integrada per homes, i que lluïen una indumentària guerrera en la qual destaquen els colors rojos, així com les pells. Va tancar la comitiva una última esquadra, en la qual anaven aquesta vegada molts dels fills dels fundadors dels Verdugos, que van aprofitar l’ocasió per a rendir un homenatge als quals els van precedir van lluir un vestit similar al que va tindre la formació festera en els seus inicis. La jornada, marcada per temperatures una mica fresques, va culminar amb una revetla i l’endemà els veïns de l’Alqueria van retre homenatge a Sant Miquel Arcàngel amb l’ofrena floral, la missa major o la processó reservant temps també per a actes lúdics com el castell de focs artificials o el Passeig en el qual van predominar les disfresses. Una fira infantil, al costat de paelles populars o una xocolatada, van acomiadar el dilluns les celebracions en la plaça principal amb ja un sol radiant que anticipava el que coneixem com ‘Estiuet’ de Sant Miquel.

Send this to a friend