La digitalització i la tecnologia com a aliades de les estratègies turístiques

Una de les “assignatures pendents” és tindre una senyalística “de qualitat” en les rutes i sendes dels parcs naturals

La digitalització i la tecnologia com a aliades de les estratègies turístiques
Una de les idees és treballar en la senyalística de rutes i senderes als parcs naturals. | ARXIU

A la fi del passat mes de gener va tindre lloc la Fira Internacional de Turisme (FITUR) a Madrid, cita en la qual va ser present Alcoi, i en la qual va presentar el festival d’animació Animalcoi.

La regidora de Turisme, Lorena Zamorano, assenyala que en FITUR van mantindre diverses reunions de treball amb empreses tecnològiques per a veure possibles solucions que ajudarien en l’estratègia turística, de cara a preparar un “projecte ambiciós” i presentar-lo a subvencions de fons europeus relacionades amb les plataformes, suports i aplicacions digitals per al turisme.

Zamorano remarca la importància de la digitalització “per a tindre dades del destí, ja que fins ara el que tenim són apreciacions subjectives, dades amb els quals es comprova, per exemple, l’increment de l’allotjament”, però es busca, mitjançant eixa digitalització, ampliar el camp de la informació i disposar de dades concretes, com la quantitat exacta de gent que ve a fer turisme, quant temps passa ací, quina despesa fan o com s’han assabentat del destí, ja que “aquestes dades ens poden ajudar en el disseny de polítiques en matèria turística i orientar l’estratègia”.

L’edil es mostra a favor d’aplicar les noves tecnologies en diferents vessants relacionats amb el sector, com és el cas de “altres solucions que poden millorar l’experiència en el destí, sobretot en el tema d’accessibilitat o també recrear espais ja desapareguts” o que són complicats d’accedir.

De moment, des de la regidoria de Turisme d’Alcoi s’han desenvolupat diversos aspectes relacionats amb aquest tema, com l’aplicació immersiva del jaciment del Puig o del Molinar i anuncia que s’està treballant en una app que recree Rodes, Bambú i els carrers Sant Llorenç de principis de segle. Per a poder tindre accés a eixes eines és necessari estar a Alcoi ja que s’accedeix a elles a través de codis QR que estan instal·lats a la nostra ciutat.

El tema de l’accessibilitat també s’està treballant, i la web està adaptada, encara que l’edil detalla que en el cas de les persones invidents és més complicat al no haver-hi moltes solucions en el mercat tecnològic, encara que de moment es disposa d’audioguies.

La idea és “fer-nos valdre de les noves tecnologies per a solucionar aquests problemes”, assenyala Lorena Zamorano.

TURISME CULTURAL I NATURALESA
D’altra banda, encara que Alcoi continua tenint com a vaixell almirall, en el que a turisme es refereix les festes de Moros i Cristians, la regidora afirma que el turisme que més predomina a la nostra ciutat és el cultural i el de naturalesa: “Alcoi ja es coneix pel seu patrimoni cultural i la gent ve a conéixer-lo”.

Així mateix comenta que eixos dos tipus de turisme ajuden a desestacionalitzar-ho i que per eixe motiu “incidim en la promoció d’eixos recursos. És una línia que es manté i que té continuïtat”, i és que, en el cas de les festes, es registren elevades xifres de visitants concentrades en tot just uns pocs dies, igual que ocorre amb Nadal o el Modernisme.

SENYALÍSTICA DE QUALITAT
En el cas de la naturalesa, i dels dos parcs naturals que emboliquen Alcoi, explica que es vol treballar en la possibilitat de “fer turisme actiu tot l’any. Tenim rutes, senderes…i una assignatura pendent és tindre una senyalística de qualitat, també dissenyar rutes assequibles, i podem fer-ho de dues formes, la tradicional o mitjançant les noves tecnologies, que ens aporten un afegit en quan a la recollida de dades, ja que ens pot ajudar en temes de seguretat o si es perd algú, tenint ‘geolocalitzades’ a les persones que estiguen fent les rutes”, així, indica que “considerem que el tema de ‘sensorizar’ les senderes té avantatges en molts sentits”.

Send this to a friend