La filà Navarros desfilarà amb una esquadra de dones en l’Entrada

21 anys després d'aprovar l'esquadra mixta i revocar-ho després, privant de desfilar a una de les seues festeres

La *filà Navarresos desfilarà amb una esquadra de dones en l'Entrada
Grup de festeres dels Navarros, en l’Entrada de 2019. | ARXIU

La filà Navarros desfilarà en l’Entrada cristiana de demà, 22 d’abril, amb una esquadra composta íntegrament per dones. Serà la primera ocasió en què ho faça aquesta formació, però no serà la primera en la història de la festa alcoiana, un fet que es va produir en 2015 en la Diana i a través de la filà Marrakesch.

Malgrat tot, l’esquadra femenina dels Navarros cobra ara especial significació, perquè es produeix 21 anys després que una assemblea de la filà al març de 2001 aprovara, per escàs marge de vots, desfilar amb esquadres mixtes. Els Navarros comptaven per aquelles dates amb dues dones en el seu cens fester i s’obria la possibilitat que en les festes del següent any Herminia Blanquer es convertira en la primera dona a desfilar en una esquadra en les festes de Moros i Cristians d’Alcoi. Tal circumstància no va arribar a produir-se doncs a un mes de les festes de 2002 la filá, en assemblea, va negar el dret a desfilar a la citada festera en modificar els estatuts i prohibir explícitament les esquadres mixtes. Aquells fets es van produir en un clima de forta confrontació tant en el si de la filà com en el món de la Festa en general. Van provocar intensos debats i posteriors modificacions de normatives i estatuts festers per a una lenta i progressiva incorporació de la dona a les filaes. Un fet pràcticament superat hui dia, però que, no obstant això, manté la impossibilitat que hi haja esquadres mixtes, la qual cosa, en molts casos, ha sigut un fre perquè festeres amb plens drets puguen desfilar, per no comptar algunes filaes amb el nombre de festeres suficients per a una esquadra. I en altres casos, perquè les dones hagen d’esperar anys el seu torn per a compondre una esquadra.

La referida polèmica va acabar amb l’eixida, en 2007, d’Herminia Blanquer de la filà, per divergències sobre la participació femenina en les festes. Ella no estarà en la primera esquadra femenina dels Navarros –l’entitat enguany desfilarà amb una esquadra especial en haver complit 150 anys– però sí una de les primeres festeres que van ingressar en la filà i que s’ha mantingut fins als nostres dies. Compartirà formació amb altres navarreses que s’han anat incorporant al si de la filà en els últims anys.

ESQUADRES I VESTITS FEMENINS
A més de la indicada filà Marrakesch, altres filaes ja han desfilat en diferents actes amb esquadres femenines en les festes alcoianes, entre altres Realistes, Vascos, Chano, Guzmanes, Aragonesos, o Mudéjares. Una altra filà que presentarà enguany esquadra femenina és la dels Cides, concretament en la Diana.

Les 28 filaes de les festes alcoianes compten amb vestit femení.

Send this to a friend