La Fira Modernista, la gran protagonista d’aquest cap de setmana

Ahir va ser l'obertura d'aquest esdeveniment amb el pregó i una posterior desfilada multitudinària

La Feria Modernista, la gran protagonista de este fin de semana
Un instant de la desfilada d’ahir a la vesprada. | XAVI TEROL

Cap de setmana de Fira Modernista a Alcoi. El Centre acull la gran majoria de les activitats i actes previstos, que donen principi en el matí de hui amb la recreació d’un dia de Mercat en la plaça d’Espanya, donant pas a la posterior inauguració de la citada Fira, que partirà de La Bandeja amb una comitiva que es dirigirà a la Glorieta per a l’acte inaugural, al voltant de les 10’30 hores.

La Setmana Modernista va començar el dilluns però viu els seus dies més destacats aquest cap de setmana, quan es preveu una alta participació tant per part del públic com d’associacions i entitats, tant d’Alcoi com de fora, que formen part de la programació i que la fan possible gràcies a la seua implicació.

El modernisme a Alcoi continua sumant adeptes i cada any s’incorporen noves activitats.

Al llarg de hui i de demà hi haurà jocs populars, activitats per a celebrar el 150 aniversari de Creu Roja d’Alcoi, balls i danses, recreacions, com la de la col·locació de la primera pedra de l’Escola Industrial o la del duel a pistola, espectacles teatralitzats, xocolatada, pícnic modernista, o la destacada manifestació, que enguany torna a ser en contra dels consums. Una de les novetats d’enguany és l’espectacle ‘Una velada en el salón veneciano’, programada per a aquesta vesprada en el Teatre Calderón.

La Fira obri hui al matí i a la vesprada, i demà tancarà a les 14 hores.

Per a consultar la programació completa amb horaris detallats, faça clic ací.

La Fira Modernista, la gran protagonista d'aquest cap de setmana

ALCOI BASTEIX PONTS AL PASSAT EN UNA MASSIVA DESFILADA
Després d’una setmana d’intensa activitat per a calfar motors, la ciutat es va endinsar ahir en la sisena edició de la seua Fira Modernista, on Alcoi torna a recordar el seu passat més gloriós, viscut a cavall entre finals del segle XIX i principis del XX. Un passat en el qual no tot van ser ostentacions i luxes, òbviament, més aviat al contrari. Però indubtablement, el ja tradicional cercaviles que dona el tret d’eixida als dies grans, pretén recrear aqueixa època brillant protagonitzada per les classes altes.

La Fira Modernista, la gran protagonista d'aquest cap de setmana
La desfilada va ser multitudinària. | XAVI TEROL

Els alcoians es van bolcar, un any més, en l’obertura d’una celebració que viu aquest cap de setmana la Fira Modernista més potent quant a programació de quantes s’han dut a terme fins hui des de 2017 –recordar que 2020 va ser un any en blanc per la pandèmia–.

Posteriorment al pregó protagonitzat per la periodista Amàlia Garrigós i els balls del Grup de Danses El Carrascal en la plaça d’Espanya, centenars de persones van desfilar per alguns carrers cèntrics de la ciutat. Un multitudinari cercaviles, com no es recorda en anteriors convocatòries, va recórrer Sant Llorenç i País Valencià fins a arribar a la plaça Ferrándiz i Carbonell.

Nodrida representació de la moda de l’època en una comitiva encapçalada per representants de les entitats i ciutadans en general, fins a acabar amb els membres de la corporació municipal, desfilant tots davant un nombrós públic congregat especialment al carrer Sant Llorenç.

Grups de persones, parelles, majors i xicotets, tots van voler participar en un extens cercaviles en el qual es van veure vestits de tots els colors i volums, especialment en les dones. També es van recrear vestits de les forces de seguretat, de professores, infermeres, i els ja habituals scouts. Indumentària modernista, o almenys el que cadascun interpreta com a tal.

I per a finalitzar, balls de l’època protagonitzats pels majors de les Aules de la Tercera Edat i Danses Al-Azraq, amb la col·laboració de la Politècnica, i als quals es van sumar nombrosos assistents a la desfilada.

La Fira Modernista, la gran protagonista d'aquest cap de setmana
La comunicadora alcoiana va expressar la seua satisfacció per actuar com a pregonera “a casa”. | XAVI TEROL

PREGÓ AMB ENFOCAMENT FEMINISTA DE LA MÀ D’AMÀLIA GARRIGÓS
La figura històrica a la qual Alcoi dedica enguany la seua Setmana Modernista, la metgessa Virginia Soler, va anar sens dubte la protagonista de l’acte que anuncia l’inici del cap de setmana de Fira: el pregó. Enguany, a càrrec de la periodista alcoiana referent de la comunicació en l’àmbit valencià, Amàlia Garrigós.

Part de la corporació municipal –es van absentar diversos regidors del PP–, la persona que interpreta el paper de Virginia Soler, la pregonera i l’alcalde, acompanyat de la secretària autonòmica de Turisme, Cristina Moreno, es van situar a dalt de l’escenari instal·lat en La Bandeja per a donar la benvinguda a la Fira Modernista 2023. La responsable autonòmica va destacar que es tracta d’un esdeveniment “referent” en la Comunitat Valenciana.

L’alcalde, per part seua, es va referir a la protagonista de la present edició com una “dona que va trencar sostres de cristall” i un “exemple” per a les generacions posteriors.

En els mateixos termes es va expressar Amàlia Garrigós, que aplaudeix que el modernisme alcoià “incloga per primera vegada a la dona com a element clau”. En aquest sentit va destacar el paper de la dona en moments en la història recent d’Alcoi, que van ser exemple de la lluita obrera, com les recordades ‘bambuneres’. I va fer esment de les escriptores modernistes, de la protagonista de la novel·la ‘Júlia’, i de tantes i tantes predecessores com Virginia Soler que “van obrir camins que ens han impulsat a ser hui el que som”.

Send this to a friend