La Publicació convoca a la Festa als contestans

El nou alcalde va autoritzar simbòlicament la Junta de Festes a organitzar els festejos

La Publicació convoca a la Festa als contestans
Marta Bosch guió a los publicadores cristianos como formadora. | PACO SEMPERE

Cocentaina ja s’ha endinsat en el camí cap a les seues Festes de Moros i Cristians després d’una apoteòsica i calorosa Publicació que va tindre lloc en l’estiuenca vesprada del passat dissabte 24 de juny. Amb una temperatura pròxima als 35 graus, van anar arribant els representants de les 16 Filaes a la Placeta de la Vila per a prendre part en una desfilada que cada any anuncia la trilogia en honor a Sant Hipòlit Mártir i que en aquesta ocasió va coincidir amb el festiu autonòmic amb motiu de Sant Joan.

A les set en punt de la vesprada el cèntric enclavament va quedar en silenci mentre el titular de la parròquia de Santa María i assessor religiós de la Junta Festes, Don Eduardo Rengel; pronunciava el res del ‘ángelus’ en record dels festers difunts. Seguidament va arribar un dels moments més esperats quan l’alcalde va donar autorització simbòlica al president de la Junta de Festes perquè l’entitat assumisca l’organització dels festejos, un ritual protocol·lari que protagonitzaven per primera vegada Jordi Pla en el seu primer acte oficial com a primer edil i Rafael Monar com a dirigent de la institució festera.

Després va sonar l’Himne de Festes, amb lletra del poeta Gerard Mur i música de José Insa Martínez, donant pas la Colla Mal Passet per a obrir l’acte amb la peça T’Ho Mereixes del compositor local Francisco Valor Llorens.

La Publicació convoca a la Festa als contestans
Marcos Giner va ser el formador en els moros. | PACO SEMPERE

Els aplaudiments del públic van sonar amb força després d’ells en l’instant en el qual els publicadors adults del bàndol cristià i del moro van prendre la plaça als sons de composicions com Sara de José Rafael Pascual i Turégano de Saül Gómez i Soler, pasdobles que van interpretar respectivament la Unió Musical Contestana i l’Ateneu Musical. Marta Bosch i Marcos Giner van ser els formadors de cristians i moros en representació de les Filaes Cavalleria Ministerial i Llana, les quals ostenten en aquest 2023 les capitanies en les tropes de la creu i les forces de la mitja lluna.

La Publicació convoca a la Festa als contestans
Els publicadors infantils van realitzar una ofrena a Sant Hipòlit. | PACO SEMPERE

Després dels adults van arribar els publicadors infantils mentre la banda de Llutxent interpretava l’internacional Paquito El Chocolatero, compost a Cocentaina en 1937 per Gustavo Pascual Falcó. Sofía Valls (Cavalleria Ministerial) i Jimena Giner (Plana) van ser les formadores en els dos bàndols. Una vegada efectuada l’arrancà, els xicotets es van dirigir al Monument dedicat a Sant Hipòlit per a fer una ofrena floral mentre que els publicadors majors van recórrer els carrers de La Vila i El Raval proclamant la Festa.

OFRENA AL PATRÓ I VOLTETES
Finalment, van confluir en el Passeig del Comtat per a desfilar conjuntament per la principal artèria contestana fins a finalitzar l’acte en la Plaça Alcalde Reig. Les primeres ‘Voltetes’ del cicle fester i una revetla en el recinte firal, van allargar el dia de La Publicació fins a ben entrada la matinada.

Send this to a friend