La renúncia de Gaianes aprofundeix la bretxa política en la Mancomunitat

L'Orxa, Alcosser i ara Gaianes han abandonat l'organisme comarcal

Sessió plenària de la Mancomunitat (Arxiu)

El govern local de Gaianes ha anunciat la seua intenció d’abandonar la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat pel que consideren “falta de consens i transparència en la gestió” de l’òrgan supramunicipal. L’alcalde del municipi, Agustí Martínez (Compromís), posa en dubte que la Mancomunitat estiga treballant per millorar els serveis dels pobles més xicotets que la integren: “desgraciadament no ha sigut així”.

Aquesta decisió continua aprofundint la bretxa en el si de la Mancomunitat entre els dos partits amb major representació, PSOE i Compromís, que des de l’inici de la legislatura han mostrat les seues diferències respecte a la manera de dirigir l’ens. De fet, altres dos municipis han abandonat recentment la institució: L’Orxa (govern del PP) i que el va formalitzar el passat 1 de gener; i Alcosser (Compromís), si bé és cert que des de la Mancomunitat asseguren no haver rebut comunicació formal respecte a aquest últim. Cal dir que aquests tres municipis ja pertanyien anteriorment a una altra mancomunitat, la del Xarpolar.

Respecte a la decisió de Gaianes, el seu primer edil lamenta que en la ‘Manco’ “es paga molt i es rep poc, a més s’ha convertit en un organisme on el consens no té cabuda”. Recorda Martínez que els pobles xicotets necessiten de serveis que per la falta de tècnics no poden prestar des dels ajuntaments, “però amb l’actual direcció de la Mancomunitat els pobles es veuen abocats a abandonar-la”.
Entre els punts de major discrepància es troba l’atribució de competències.

Des de Gaianes parlen de “alliberats llocs a dit, oposicions amb nocturnitat i traïdoria que posteriorment s’anul·len o retribucions per al President com a pagament de favors”. Recordem que la presidència de l’òrgan l’ostenta l’alcalde socialista de Gorga, Blas Calbo, mentre que la gerència es troba compartida entre el regidor de Cocentaina (socialista) Iván Jover, i el regidor de L’Orxa Arnaldo Dueñas.

De fet, aquest últim va ser el candidat de consens al qual es va nomenar per a acontentar els representants de Compromís en la ‘Manco’, que es queixaven amargament de la preponderància socialista en l’ostentació de càrrecs directius. “Si canvien les formes actuals i es retorna a l’esperit inicial on els projectes i les decisions es prenien per majoria de tots els pobles, ens tornarem a retrobar”, finalitzen el comunicat des del govern de Gaianes.

Des de l’òrgan supramunicipal es lamenta la decisió encara que prefereixen no entrar a valorar el fons de la qüestió. No obstant això, es reafirmen en la seua voluntat de proporcionar serveis a la ciutadania al marge de tot partidisme. “Els serveis han repercutit en tota la ciutadania, especialment en la dels municipis xicotets, que són els que tradicionalment més es beneficien”.

Send this to a friend