La solidaritat s’ha vist incrementada enguany

Donacions de diners, bancs d'aliments plens i l'ajuda de molts voluntaris d'organitzacions com Creu Roja o Càritas són alguns exemple

La solidaritat s'ha vist incrementada enguany
Creu Roja ajuda a unes 250 famílies amb cistelles mensuals d’aliments de primera necessitat | C.Manchón
La solidaritat s'ha vist incrementada enguany
Juanjo Garrido i voluntaris van donar més de 280 lots dilluns passat 21 a les famílies | C.Manchón

Dilluns passat 21, l’Economat de Càritas va repartir prop de 280 lots de productes a les famílies d’Alcoi, com cada any el mes de desembre. Cada lot es componia de diferents aliments de primera necessitat com dues classes d’oli, sucre, llet, tomaca fregida, melmelada o bresquilla en almívar, a més d’una tauleta de torró i una botella de gel hidroalcohólico.

Enguany, a causa de la crisi sanitària provocada pel Covid, l’Economat de Càritas va establir torns de recollida per barris en diferents franges horàries. Així i tot, la cua de persones a la porta de la nova seu de Càritas va haver de ser controlada per protecció civil i per la policia local amb la finalitat que es compliren les distàncies de seguretat. “Els voluntaris en aquestes dates, i en aquesta situació, experimenten dues sensacions molt fortes: el frenètic treball i l’emoció de poder ajudar als que més ho necessiten”, explica Juanjo Garrido, director de l’Economat de Càritas.

Aquesta labor va continuar el dia 24 amb el repartiment d’un total de 1.100 menús gràcies a les dones dels rotaris. “Cada persona tindrà dos plats calents i unes postres. Els menús aniran en bosses tancades i se li donarà a cada membre de la família”, informava Garrido dies abans.

Totes aquestes tasques han sigut possibles gràcies a que el nombre de voluntaris ha crescut. “Abans l’edat mitjana dels voluntaris era de 70 anys, però després de la crisi molts joves han volgut aportar el seu granet d’arena i ara tenim un equip renovat i l’edat mitjana és de 40 anys”, destaca el director.

D’altra banda, Juanjo Garrido assenyala les nombroses donacions tant monetàries com de productes alimentosos que han anat arribant a l’Economat. “Gràcies als mitjans de comunicació cada vegada més gent es fa ressò de les possibles vies per a ajudar”, i afig que ara amb les noves tecnologies és molt més fàcil realitzar donacions com és el cas d’aportar una quantia per Bizum al 01422.

LA LABOR DE CREU ROJA
Una altra de les organitzacions que lluiten per ajudar a les famílies més necessitades és Creu Roja. Des dels seus inicis, s’ha adaptat per a prestar els seus serveis segons les necessitats de cada moment. Ara, modifiquen els seus serveis i projectes per a seguir les mesures de seguretat, però sense interrompre les seues accions. “Hem adaptat els serveis a la realitat que tenim. Per exemple, els tallers de formació s’han vist reduït per l’aforament, però per sort ací tenim molt espai i podem continuar”, explica Pablo Granados, president i director de Creu Roja Alcoi.

Durant el confinament, aquesta organització va incrementar els seus serveis d’assistència amb el seguiment telefònic de persones majors així com portar menjar a domicilis. “Ara mateix la situació i les necessitats són unes altres, i hem d’estar alerta perquè la previsió és que entren més famílies”, anuncia el director. Garrido assegura que hi havia 130 famílies abans del confinament, però que durant la quarantena va haver-hi un pic d’unes 700 famílies les que van necessitar ajuda. Ara són unes 250 les que requereixen dels seus serveis per a poder seguir.

Des de Creu Roja segueixen de prop a totes aquestes persones, però també aposten per un pla d’ocupació “És un projecte que atén unes 40 famílies que tots els anys han trobat un treball de qualitat, ens costa 50.000 euros a l’any”, informa Granados i afig: “Aquests projectes costen més que altres projectes de donacions d’aliments, però també creiem que és necessari”.

VIDEOCONFERÈNCIES
Per a aquest Nadal tenen entre mans un projecte nou. “Durant aquest mes estem portant una tauleta als domicilis perquè aqueixa persona major que no pot tindre contacte amb els seus familiars puguen veure’s mitjançant videoconferència”, explica el director.

Finalment, assenyala que té l’esperança que “tot això passe” i està orgullós de veure que davant l’adversitat “tenim una societat molt solidària”, i demana dos favors “prevenció i continuar ajudant als altres”.

Send this to a friend