La UPCCA implanta en ESO un programa de prevenció pioner

L'objectiu és retardar l'edat d'inici en el consum de l'alcohol

La UPCCA implanta en ESO un programa de prevenció pioner
La Unitat de Prevenció de Conductes Addictives d’Alcoi ha elaborat un pla municipal sobre drogues. | ARXIU

Del conjunt de substàncies psicoactives legals i il·legals analitzades en el Pla de drogodependències, l’alcohol és la substància més consumida pels joves de 14 a 18 anys a Alcoi: el 73,6% ha consumit begudes alcohòliques en alguna ocasió en la seua vida. El tabac és la segona substància més consumida, sobretot cigarrets electrònics (46,7%); en tercer lloc els hipnosedants amb i sense recepta mèdica (22,2%); seguit pel cànnabis (20,0%) com la primera i principal substància il·legal amb major prevalença de consum.

Des de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) d’Alcoi insisteixen en la necessitat d’abordar la prevenció des d’un camp de treball ampli, ja que en l’actualitat es donen patrons de policonsum, i en el cas de l’alcohol “és important incidir en què hem de deixar de normalitzar el seu consum, per molt que forme part de la nostra cultura i a Alcoi estiga tan arrelat”, remarca Alicia Becerro, tècnic de la UPCCA. Per això, a nivell escolar es treballa en diversos programes de prevenció i un d’ells es duu a terme en col·laboració amb el GARA (Grup d’Alcohòlics Rehabilitats d’Alcoi), de manera que una persona de l’associació acudeix a l’aula com a testimoniatge, acompanyada per una terapeuta que ofereix als alumnes informació tècnica sobre l’abús i els seus efectes sobre la salut. Es tracta d’un servei molt demandat pels centres educatius de la ciutat.

D’altra banda, recentment la UPCCA ha implantat un programa de prevenció pioner dirigit als alumnes d’ESO. Es denomina Somriure 0.0 i enguany s’ofereix a joves a partir de 2n curs, atés que l’edat d’inici en el consum de l’alcohol ha descendit. L’objectiu d’aquests tallers és “retardar en la mesura que siga possible aquesta edat d’inici i que augmente la percepció del risc i la problemàtica derivada. Cal desconstruir la teoria que els porta a beure”, assenyalen des de la UPCCA.

Send this to a friend