L’animació continua creixent i obrint-se camí a Alcoi

Demà culmina la tercera edició d'Animalcoi amb la gala de clausura en la qual es projectaran els curts guanyadors

L'animació continua creixent i obrint-se camí a Alcoi
Inauguració de la tercera edició d’Animalcoi. | QUIQUE REIG

El dimecres va començar oficialment la tercera edició del festival Animalcoi amb la gala inaugural celebrada en una abarrotada sala d’actes de l’IVAM CADA Alcoi, en la qual es van conéixer els curts guardonats dels més de 300 que s’han presentat enguany, procedents de 70 països diferents.

Des d’eixe dia s’han viscut a la nostra ciutat jornades molt intenses amb unes 40 activitats gratuïtes que culminaran demà amb la gala de clausura, als cinemes Axion, un dels espais en els quals ha transcorregut la programació, al costat de l’Escola d’Art Superior i de Disseny d’Alcoi (EASD Alcoi), l’IVAM CADA i la Fundación Mutua Levante.

ELS PREMIATS
L’acte inaugural va ser conduït per la directora del festival, Diana Cortés, i el professor de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi, Rafa Calvo. En el cas de Cortés, va lluir un vestit dissenyat per Paula Lérida, i Calvo, de Miriam Calvo.

El moment més destacat de la gala va ser el lliurament de premis als curtmetratges guanyadors, dos d’ells procedents de França i un altre del Canadà. Els encarregats de dir els noms dels premiats van ser Xavi Cortés, de la Fundación Mutua Levante, Jorge Valcárcel, del Centre Comercial Alzamora, i la direcció d’Animalcoi en nom de Grup Solitium.

Així, el Premi Animalcoi-Solitium va ser per al curt ‘D’Ou Viennent Les Lapins’ (D’on venen els conills) de Colin Ludvic Racicot, i va haver-hi dues mencions especials per a ‘The Smile’ i ‘Amarradas’. La directora d’aquest últim curt, Carmen Córdoba, era present en la gala perquè ha va impartir una conferència el dijous, i va pujar a l’escenari per a rebre la menció, qui va dir que, malgrat portar tan sols tres edicions, Animalcoi ja “és referent a Espanya i en el món” i va destacar la importància de comptar amb uns estudis d’animació a la ciutat.

El Premi Fundación Mutua Levante va ser entregat a ‘Les Fourmis ont Dévoré mon Âem’ (Les formigues devoren la meua ànima) d’Adren Vel, i les mencions especials van ser per a ‘Ashkasha’ i ‘Don’t forget to take medicines on time’.

Finalment, el Premi Escoles-Alzamora va recaure en ‘Une belle nuit d’été’ (Una preciosa nit d’estiu) d’Arthur Dupuy, Enzo Leboucher, Sam Castelli, Aleksandar Savic, Yannis Brun i Barbara Derail. I per part seua, les mencions van ser per a ‘Tear Off’ i ‘Thao’.

Els esmentats curts guanyadors es podran veure demà en la gala de clausura, a partir de les 11 hores.

Abans de conéixer als guanyadors, va intervindre l’actual directora de l’EASD Alcoi, Diana Ortiz, qui va assenyalar que “l’animació és un dels projectes més reals i ambiciosos de l’escola”, sent un projecte que “té personalitat pròpia” i va assegurar que “l’animació és una mirada al futur, i l’escola no es quedarà arrere en això”. A més, va destacar la implicació generalitzada de tota l’EASD perquè aquest festival siga una realitat i va mostrar el seu enorme agraïment a totes les entitats, associacions i administracions que secunden Animalcoi, així com a l’anterior equip directiu per tot el treball realitzat perquè aquest festival es duguera a terme.

Per part seua, l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, també va intervindre, i el va fer recordant el primer dia en què se’ls va presentar el projecte: “el primer que vam dir és que l’Ajuntament havia d’impulsar-lo i fer-lo possible”. Va destacar a més tot el treball realitzat per a “crear una cosa tan important en tan poc temps, com heu fet amb Animalcoi, i això només s’explica des del compromís, el treball i l’ambició d’una escola que no sols es dedica a formar als millors professionals, si no que la seua labor i aportació al conjunt de la societat va més enllà, amb la difusió, potenciació i creació d’oportunitats per a tots els alumnes de l’EASD”.

Finalment, sobre Animalcoi, va afirmar que “és un projecte que ens situa en el mapa de l’animació, amb projectes presentats de països de tot el món”.

El primer edil va avançar que des de l’EASD i l’Ajuntament estan treballant en altres projectes referents a l’animació.

L'animació continua creixent i obrint-se camí a Alcoi
Una de les conferències impartides aquesta setmana. | ANIMALCOI

ACTIVITATS PROGRAMADES
Tal com s’ha indicat, des de la inauguració del dimecres, s’ha estat realitzant una programació d’activitats molt important, comptant per exemple amb la participació de dones destacades i premiades de l’animació amb diverses conferències i una taula redona titulada ‘Elles produeixen’, en la qual van ser presents tertulianes nominades als Goya, com per exemple, Nathalie Martinez per ‘Una terapia de mierda’ i Leticia Montalva per ‘Becarias’.

Les projeccions conformen l’altre gruix de la programació d’aquesta tercera edició, algunes d’elles dirigides a escolars, grup per al qual també s’han realitzat amb anterioritat tallers .

Per a hui està prevista la pel·lícula per a tota la família ‘Yuku y la flor del Himalaya’ a les 18 hores als cinemes Axion, i dues hores després ‘Robot Dreams’ de Pablo Berger. Aquesta pel·lícula va ser estrenada a Cannes.

La programació completa es pot consultar en la pàgina web animalcoi.com.

Send this to a friend