L’ASJ estudia canvis perquè puga haver-hi càrrecs femenins

Fa diversos mesos que es va constituir una comissió que està treballant en possibles modificacions de l'Ordenança

L'ASJ estudia canvis perquè puga haver-hi càrrecs femenins
Esquadra femenina de les últimes festes de Moros i Cristians d’Alcoi. | ARXIU

El món de la Festa està treballant des d’alguns mesos en possibles modificacions en l’Ordenança de les festes de Moros i Cristians d’Alcoi, i ho està fent a través d’una comissió que es va crear abans de festes d’enguany, segons indica el president de l’Associació de Sant Jordi (ASJ), Juan José Olcina.

El màxim representant de l’entitat festera indica que aquests canvis van enfocats principalment a “adequar-la al moment que estem vivint”.

El Nostre ja va publicar a finals fa uns mesos la idea de l’ASJ de modificar aquesta Ordenança amb l’objectiu de regular la participació en les Entrades, sent aquesta una de les tres línies principals dels canvis en els quals s’estan treballant des de fa un temps, i que encara s’han de definir completament.

Una altra d’aqueixes línies, segons avança Olcina, és el disseny únic de les Filaes.

Finalment, i que cobra més rellevància encara després de conéixer-se que la filà Marrakesch ha triat a una festera, Ana Gisbert Mira-Perceval per al seu Alferes de 2025, és abordar canvis perquè les dones també puguen exercir càrrecs festers, ja que aquesta és una dels dubtes que ha pogut sorgir en el món de la Festa i en la ciutadania en general.

El president de l’ASJ remarca que són tres línies en les quals s’estan treballant i que encara no estan definides, i que han sorgit per diferents motius, en el cas de l’última línia citada, es va començar a plantejar arran de la progressiva “incorporació de la dona” en la Festa.

Es tracta d’una comissió formada per membres de la Junta Directiva de l’ASJ, alguns primers trons i diversos majorals.

Els canvis plantejats haurien de ser aprovats en l’Assemblea.

Olcina assenyala que la intenció és que aquestes modificacions puguen ser votades abans de final d’enguany, per la qual cosa, seria necessari convocar una Assemblea Extraordinària, ja que l’Ordinària és aquesta setmana, i la següent seria al gener de 2024.

Perquè aquests canvis tiraren avant es necessitaria majoria simple en tractar-se de l’Ordenança, ja que l’en Estatut són tres quartes parts, segons detalla Olcina, qui confia que aquestes propostes siguen recolzades per l’Assemblea.

CANDIDATURA FEMENINA EN 2019
Cal assenyalar que, segons ha pogut saber El Nostre Ciutat, sobre la base d’uns documents als quals ha tingut accés, al novembre de l’any 2019 va haver-hi una petició d’una dona de la filà Andalusos per a ostentar el càrrec d’Alferes o Capità, dels anys 2023 i 2024, respectivament, que a causa de la pandèmia, han passat a ser del 2025 i 2026.

La contestació de l’ASJ –emesa el 9 de gener de 2020– va ser negativa, en considerar que aquests càrrecs únicament es podien realitzar per “un fester de sexe masculí”, encara que van assenyalar que hi havia la possibilitat de canviar la “normativa pels llits legalment establits en el nostre Estatut”.

Sobre això, el president de l’entitat festera apunta que l’Associació encara –a tancament de l’edició de El Nostre del passat dissabte– no ha rebut cap document de la filà Marrakesch sobre aquest assumpte i, d’altra banda, considera que la situació ha variat del 2020 a ara i que, almenys per part seua, el seu vot sí que seria positiu de cara a la candidatura de la festera de la filà Marrakesch per a Alferes 2025, el mateix que haguera pogut exercir la festera dels Andalusos que va presentar la seua candidatura.

Send this to a friend