L’autoconsum i les energies com a eixida enfront de la crisi pels alts costos

El Comité Executiu d'ATEVAL fa balanç del sector en un any de recuperació en xifres de negoci i d'ocupació

L'autoconsum i les energies com a eixida enfront de la crisi pels alts costos
Asistents al encuentre empresarial d’ATEVAL

ATEVAL, l’Associació d’Empresaris del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, ha celebrat el seu Comité Executiu a Crevillent per a realitzar el balanç d’un any de recuperació per a la indústria tèxtil, tant en xifres d’ocupació, amb un increment del 1´7%, com de negoci, amb un 17’7% respecte a l’exercici 2020. Així mateix, s’ha posat sobre la taula els temes que en aquest moment més preocupen l’empresariat tèxtil, com és el massiu increment del cost energètic, al qual se suma els alts preus de les matèries primeres i el transport marítim. Davant aquesta situació, la patronal veu en la possibilitat de generar la seua pròpia energia una eixida a la difícil situació que travessen les empreses.

La trobada ha tingut lloc a Crevillent en les Instal·lacions de Grup Enercoop, Cooperativa elèctrica que treballa per una producció elèctrica 100% neta i ha comptat nombrosos representants empresarials, entre ells de UNIFAM, junta de base de ATEVAL en la zona i amfitrions de l’acte.

L’actual crisi energètica està posant en una situació límit al sector, just quan començava a albirar una certa recuperació després de la pandèmia. Segons una enquesta duta a terme pel Consell intertèxtil Espanyol (CIE) recentment, quasi el 100% de les indústries tèxtils s’han vist greument afectades per aquesta crisi.

Enfront d’aquesta situació, el Director General del Grup Enercoop, Joaquín Mas, ha assegurat que l’actual escenari, “es deu principalment a l’excessiva dependència que té Espanya dels combustibles fòssils”.

Davant aquestes circumstàncies, assegura que la mesura més eficient per a reduir els costos energètics és generar la nostra pròpia energia. “La producció en règim d’autoconsum a partir d’energia solar fotovoltaica és tècnicament possible, comercialment viable i econòmicament rendible” ha declarat.

Durant la seua reunió, el Comité Executiu d’ATEVAL ha presentat el seu resum anual de totes les àrees de servei i activitats institucionals dutes a terme per l’associació i ha fet un balanç positiu del sector en el seu primer any després de la pandèmia.

La xifra de negoci de la indústria tèxtil, en l’últim any s’ha incrementat un 17,7% i un 21,4% en la confecció. Respecte a l’ocupació, la indústria tèxtil ha recuperat l’ocupació en un 1´7%, mentre que en la confecció encara no ha aconseguit tornar a xifres positives de l’ocupació perduda durant la pandèmia i està en -3´6%. Respecte als índexs de producció, tant en el tèxtil com en la confecció, s’han superat les xifres de l’any passat, en un 15’6% i un 28´6% respectivament. Pel que respecta a les exportacions han augmentat amb l’obertura dels mercats un 24’1%.

Finalitzada la reunió interna, el Comité Executiu ha mantingut una trobada amb representants de diferents entitats empresarials i autoritats que s’han traslladat fins a Crevillent. Entre altres, han sigut presents Toni Francés, alcalde d’Alcoi; Jorge Rodríguez, alcalde d’Ontinyent; José Manuel Penalva, alcalde de Crevillent; Salvador Navarro, President de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV); León Grau, president de AITEX; José Ramón Revert, president de la Federació HÀBITAT Espanya; Càndid Penalba, Vicepresident 1r ATEVAL; Marian Cano, Presidenta de AVECAL; Luis Rodríguez, Secretari General de FEMPA; Guillermo Belso, Director General Grup ENERCOOP i Eduardo Díaz, president de UNIFAM.

Després de la reunió, José Vicente Serna, president de ATEVAL ha afirmat que el sector, “segueix molt viu i apostant per la inversió en maquinària i en adaptació tecnològica”. En aquest sentit, ressalta que la indústria “continua en el seu procés d’internacionalització i fent un gran esforç en innovació i especialització productiva”. Enfront dels reptes de futur als quals s’enfronta el sector tèxtil assenyala “la cooperació, guanyar grandària, augmentar la qualificació professional dels treballadors i la inserció de talent”. Finalment, José Vicente Serna, ha destacat el paper de “la cooperativa de Crevillent, les empreses i la població com un gran exemple i model de referència per al futur quant a l’eficiència i sostenibilitat”.

Per part seua, Eduardo Díaz, president de UNIFAM, ha assenyalat que “hui estem en aquest acte per a col·laborar en l’impuls a les nostres empreses, perquè la col·laboració estreta entre els sectors públics i privats són la clau del creixement” En aquest sentit, destaca que “Crevillent és un exemple d’aquesta col·laboració, específicament en el sector energètic, on l’administració local acompanya i incentiva la iniciativa privada, com és el cas de Cooperativa Elèctrica (Grup Enercoop) a través de les Comunitats Energètiques Locals. Aquesta sinergia se suma a l’objectiu perseguit per la nostra associació en dècades com és la col·laboració empresarial, de tal forma que en aquests moments ENERCOOP i UNIFAM estan estudiant la formalització d’un conveni per a impulsar aqueixes actuacions de cooperació empresarial a través d’una Comunitat Energètica Industrial, oferint una alternativa pionera basada, com molt bé diu el nostre Director General de Enercoop, en un model energètic just, democràtic, descentralitzat, net, renovable i digital”.

Per a concloure, el Director General Grup Enercoop, Joaquín Mas, ha insistit que “hem de contemplar aquestes instal·lacions no com una opció, sinó com una obligació, ja que els retorns de les inversions són cada vegada més reduïts i les justifiquen no sols a nivell econòmic, sinó també de sostenibilitat mediambiental”.

El President de la CEV, Salvador Navarro, ha reivindicat el paper protagonista que la indústria ha de tindre en la recuperació i ha felicitat a ATEVAL per contribuir al fet que la indústria guanyara pes i valor amb la seua gran proactivitat durant la pandèmia. Navarro s’ha compromés a continuar reivindicant des de la CEV, i també des de CEOE, “mesures que no obstaculitzen la competitivitat de la nostra indústria, molt sensible a l’alça de costos” i en aqueix sentit ha manifestat la seua aposta per les energies renovables, per un model fiscal que impulse l’activitat i per una major flexibilitat en l’àmbit laboral.

Després de la celebració del comité, la comitiva ha realitzat una visita a les instal·lacions de ENERCOOP, a la seua la Planta Solar El Del patrimoni reial i la planta pilot d’autoconsum col·lectiu de la comunitat energètica COMPTEM – MERLON. La trobada ha acabat amb un esmorzar en un restaurant de la zona.

Send this to a friend