L’encariment dels aliments obliga a reduir la compra setmanal

La inflació també afecta a comerciants, que agraeixen la col·laboració de la gent

Venedor del Mercat de Sant Roc. XAVI TEROL

Les pujades de preus ja són una cosa recurrent en qualsevol mena de producte, a penes sorprenent a ningú. Llum, gasolina i ara, la cistella de la compra. La inflació no deixa canya dreta i quan parlem de l’alimentació, aquesta no és una excepció. Fer la compra és quasi un 10% més car actualment segons un informe de l’Organització de Consumidors i Usuaris. Tenint en compte això, la despesa mitjana d’alimentació en les famílies espanyoles pot arribar fins als 500 euros de més. Així, els aliments que més han pujat els seus preus els trobem, en general, en aquells més frescos. Carn, verdura i fruita, peixos, etcètera… Tant client com comerciant es veuen afectats per aquesta inflació dels aliments de consum habitual, i el mercat local de carnisseria, verduleria o pescateria s’ha vist obligat a pujar el preu dels seus productes, sabent que pot afectar el comportament dels seus compradors habituals.

El client, en general, es mostra més reticent a comprar. Redueix la seua compra a productes i quantitats específiques, i ja no es permet unes certes compres que anteriorment feia de bon grat. A més, els comerciants noten com és cada vegada més habitual preguntar el preu del producte, alguna cosa que no ocorria tant mesos arrere. No obstant això, alguns es mostren optimistes davant aquesta situació. Toni Valor, carnisser del Mercat de Sant Roc, opina que el client “continua responent bé a causa del servei i l’atenció al client”. Considera que la gent continua mantenint la compra a causa de la qualitat que comerços com els del mercat poden oferir, i a l’atenció personalitzada que se’ls ofereix allí. No obstant això, si percep la inquietud que mostren alguns clients no tan habituals.

D’altra banda, el sector de fruites i verdures perceben en gran manera que la pujada de preus està afectant negativament, fent que les visites de clients habituals es reduïsquen al costat de les seues compres habituals, a més del gran encariment d’uns certs productes com les cireres i les bresquilles. Això és en part, a causa de les nombroses gelades que han reduït les collites de fruites d’os en un 31%. Els congelats i els productes de la mar també perceben com la pujada de preus en els seus productes afecta negativament als seus negocis. En el cas de Congelados Oriola, consideren que “encara que el client quan ve, compra en menor quantitat, ho comprenen i continuen amb les seues visites habituals. Aquesta pujada ens afecta a tots i encara sort que la gent és molt bona.”

Les causes d’aquest encariment general en els preus són diversos. L’elevat cost del petroli augmenten la pujada de la gasolina, fent que el transport dels aliments augmente el seu cost. A més, el canvi climàtic i les altes temperatures també són culpables que la producció es reduïsca.

La majoria de consumidors no comprenen molt bé les raons d’aquest encariment col·lectiu, però si detecten unes certes tendències en la seua nova cistella de la compra. Consideren que els productes que més s’han vist afectats per l’increment de preu són aquells més bàsics i més necessaris. El pa, la llet, els ous i les verdures. “Els iogurts, per exemple, veus una diferència molt clara de 40 o 60 cèntims més de com estaven fa un o dos mesos arrere”, comenta un client del mercat. Uns altres en canvi, noten com existeix una diferència entre les grans cadenes de supermercats i els autònoms que treballen en mercats com el de Sant Roc. Els preus en els supermercats creixen a un ritme més elevat i aquest és un dels motius que els ha portat a implicar-se més en el comerç local.

Send this to a friend