Les Brigades Internacionals arriben al còmic de la mà d’Alfredo Albero

El llibre s’estructura com una història dels anys 70 del segle passat, quan uns joves s’interessen pel tema de les Brigades

Les Brigades Internacionals arriben al còmic de la mà d’Alfredo Albero
Alfredo Albero i Ramón Climent, durant la presentació del còmic. | QUIQUE REIG

Era una idea que tenia al cap des de fa molts anys, però que ara s’ha convertit en realitat. Es tracta del llibre sobre les Brigades Internacionals, en format còmic, que Alfredo Albero, el seu autor, va presentar passat dijous al públic, en un acte que va tindre com a escenari un auditori de la Fundació Mutua Levante ple. Però per a ell, segurament, el més important era donar a conéixer la història de les Brigades Internacionals, les unitats militars compostes per uns 35.000 voluntaris estrangers procedents de 35 països que van participar en la guerra civil espanyola (1936-1939) al costat de l’Exèrcit Republicà “defensant els ideals i principis atacats pel feixisme i el nazisme”, va apuntar el periodista Ramón Climent, a mode d’introducció

Les Brigades Internacionals arriben al còmic de la mà d’Alfredo AlberoLes Brigades Internacionals en la guerra civil espanyola’ és un còmic amb més de 600 vinyetes i 130 pàgines que ja es pot adquirir en les llibreries i que “vol ser algo més que una simple història”, en la qual per a l’autor era tan important “la il·lustració com la rigorositat” del que es conta, va explicar Climent que va ser l’encarregat de presentar el llibre i a l’autor, que ha dedicat més de tres anys a la creació del llibre. D’Albero va destacar el seu compromís social.

Durant la presentació del còmic, que s’ha editat sense patrocinis ni subvenció, una cosa poc habitual en els nostres dies, es van visionar alguns vídeos històrics, entre ells un reportatge de TVE sobre les Brigades Internacionals i un altre d’un discurs de Dolores Ibarruri ‘Passionera’ sobre aquest exèrcit de voluntaris “l’existència dels quals em va impressionar”, va confessar Albero.

El llibre s’estructura com una història dels anys 70 del segle passat, quan uns joves s’interessen pel tema de les Brigades i troben les memòries d’un veterà, que els descobreix el que va ocórrer. La història es desenvolupa en una ciutat i uns carrers que resulta fàcilment recognoscibles: Alcoi. Alfredo Albero ha comptat amb el magistrat Joaquim Bosch, habitual de tertúlies i programes de televisió, com a autor del pròleg del llibre. No va poder acudir a l’acte, però sí va estar a través d’un vídeo que van poder veure i escoltar els assistents. Va qualificar “d’excel·lent” l’execució tècnica del treball i va destacar la iniciativa d’Albero en un país on, va dir, “encara hi ha milers d’espanyols en fosses comunes” i processos judicials pendents. Bosch va advocar per “reforçar la democràcia des de la democràcia”.

L’acte es va tancar amb la música de l’Himne dedicat a les Brigades Internacionals amb lletra de l’alemany Erich Weinert i música de l’alcoià Carlos Palacio.

Send this to a friend