Les festes de Cocentaina, declarades d’Interés Turístic Autonòmic

El pas previ per a aconseguir la declaració d'Interés Turístic Nacional

Les festes de Cocentaina, declarades d'Interés Turístic Autonòmic
Una imatge de l’Entrada de moros i cristians. ARXIU

La Conselleria de Turisme ha declarat d’Interés Turístic Autonòmic les festes de Moros i Cristians de Cocentaina, una fita en la història de les festes en honor a Sant Hipòlit.

Al juliol, la regidoria de Festes i els tècnics municipals es van trobar amb la denegació de la declaració d’Interés Turístic Nacional per part del Ministeri de Turisme perquè les Festes de Moros i Cristians havien de ser declarades prèviament d’Interés Turístic Autonòmic.

Així les coses, al setembre, Javi Sansalvador, regidor de Festes, va decidir reprendre els tràmits i iniciar la gestió amb la finalitat d’obtindre la declaració d’Interés Turístic Autonòmic per part de la Generalitat Valenciana.

Cal assenyalar que, el 1986, quan les competències de Turisme encara eren nacionals, el Ministeri va emetre un dictamen en què declarava els Moros i Cristians com a Festes d’Interés Turístic. Una declaració que va quedar en res quan les competències en turisme van ser cedides en les comunitats autònomes i es va iniciar la regulació normativa de les distincions de festivitats tant en l’àmbit estatal com autonòmic.

Segons Javi Sansalvador (Compromís), “aquesta declaració és fruit de l’èxit col·lectiu de tot el poble de Cocentaina. A més, vull agrair el treball incansable de l’Arxiu Fester, de la Junta de Festes, dels caps de filà i de tot el món fester per a contribuir a fer que la festa contestana s’engrandisca any rere any”.

Jordi Pla, alcalde de Cocentaina, ha assegurat que “aquesta declaració és el resultat de la gran faena que, des de la regidoria de Festes, s’està duent a terme per a reivindicar les nostres festes i col·locar-les en el lloc que mereixen”.

Send this to a friend