L’IVAM Alcoi mostra la faceta més política de Josep Renau

L'exposició que s'ha inaugurat reuneix cartells, revistes, documents i fotomuntatges

El IVAM Alcoi muestra la faceta más política de Josep Renau
La muestra se podrá visitar hasta principios de septiembre. IVAM

L’Institut València d’Art Modern (IVAM) ha inaugurat en la seua seu d’Alcoi l’exposició ‘Josep Renau: hacer el arte operativo. Diseñar el porvenir’, composta per més de 180 obres que mostren l’enginy i la sàtira agitadora d’un artista que va introduir a Espanya el fotomuntatge polític i va combatre amb la seua obra ‘American Way of Life’.

La directora adjunta de l’IVAM, Sonia Martínez; l’alcalde de l’Ajuntament d’Alcoi, Toni Francés; la regidora de Cultura, Elisa Guillem; així com el comissari de l’exposició, Joan Ramon Escrivà, han presentat la mostra, que romandrà oberta al públic fins al 8 de setembre de 2024.

“Pintor, cartellista, fotomuntador, muralista, il·lustrador, cineasta, professor, teòric, activista polític, intel·lectual compromés… Per a l’IVAM la figura de Josep Renau ha tingut des de sempre una especial significació”, va afirmar Sonia Martínez recordant que aquesta exposició es va presentar en el Museo Patio Herreriano de Valladolid l’any 2022 abans d’itinerar a Alcoi.

El títol de l’exposició al·ludeix al somni de Josep Renau de “fer l’art operatiu, que és només que siga part de la societat, eina en la crítica del present i en la construcció d’un futur millor”, així com a l’obstinació de l’artista per “dissenyar l’avenir, construir un futur millor, socialment just”, ha subratllat Sonia Martínez.

L’alcalde, per part seua, ha manifestat que aquesta exposició “ens permetrà conéixer millor a un dels artistes més importants del segle XX, una persona que entenia l’art com un compromís social, amb capacitat per a intentar canviar la societat en la qual no creia”.

Mentrestant, Elisa Guillem, ha agraït a l’IVAM aquesta exposició que considera imprescindible ja que “Josep Renau és i hauria de ser referència” i ha recordat que l’artista valencià “va ser qui va encarregar el Guernica” i “va haver d’exiliar-se pel seu compromís amb les avantguardes”.

Finalment, el comissari va explicar que l’exposició “es presenta a Alcoi de forma ampliada i aborda totes les seues facetes artístiques, especialment la política, però també la comercial”. La selecció d’obres de la mostra inclou cartells, revistes, documents i fotomuntatges que revisen la seua etapa republicana, el seu llarg exili a Mèxic (1939-1958) i estada en l’antiga República Democràtica Alemanya (1958-1982).

Advertisements

Send this to a friend