L’ocupació turística en allotjament urbà augmenta quasi 4 punts

Les dades de 2023 són superiors als de l'any anterior a Alcoi, seguint la tònica que s'està produint en el conjunt de la Comunitat

L'ocupació turística en allotjament urbà augmenta quasi 4 punts
Alcoi compta amb diversos allotjaments hotelers urbans. | QUIQUE REIG

El turisme és un sector que continua creixent a Alcoi, i amb això, el seu impacte econòmic i repercussió. Així ho demostren les dades de l’observatori turístic de 2023 de la regidoria de Turisme, que reflecteixen un increment de l’ocupació turística en allotjament urbà respecte a l’any anterior i superant les xifres prèvies a la pandèmia.

La regidora d’aquest departament, Lorena Zamorano, detalla que aquest augment “segueix la tònica de tota la Comunitat Valenciana”. En el cas d’Alcoi, la pujada és de quasi 4 punts, passant del 60% de mitjana d’ocupació en 2022 al 63,8%. “Hem crescut en el mateix percentatge que altres destinacions consolidades”, postil·la.

En el cas d’hotels i cases rurals, la mitjana ha baixat del 30 al 27%.

Zamorano posa l’accent en eixe més de 60% d’ocupació urbana “tenint en compte que som un destí d’interior, on la mitjana anual és molt més baixa que en la costa”, i per exemple, segons les dades de la patronal Hosbec (Associació Empresarial Hotelera i Turística de la Comunitat Valenciana), la mitjana en la zona turística de la Costa Blanca va ser del 72,9% l’any passat.

L’edil assenyala que aquestes bones dades “responen al treball de molts anys, a la política de promoció del destí i a una aposta per la qualitat en el destí, tant per part de la pròpia administració amb els recursos turístics que nosaltres manegem com del propi sector, el qual està girant cap a eixes pràctiques, i són moltes les empreses del destí que estan adherides al *SICTED, el segell de qualitat turística”. Així mateix, fa referència al fet de comptar amb el CdTi a la nostra ciutat, a través del que “s’està formant en nous aspectes al propi sector ja consolidat, fins i tot de gestió, i tenim també als estudiants de Formació Professional. Tenim talent que s’està formant i ve gent que veuen a Alcoi una oportunitat de vida i de desenvolupament professional”.

Segons l’informe de 2023 de la Tourist Info, la gran majoria de persones que van vindre l’any passat a visitar la nostra ciutat –que van passar per les citades oficines– procedeixen de la Comunitat Valenciana, seguit de Madrid i de Catalunya, principalment.

“Els estrangers que tenim és degut als ponts aeris des d’Alacant. Si s’obri una línia a Holanda, arribaran holandesos. Té molt a veure el tema de les comunicacions”, afirma Lorena Zamorano. En aquest sentit, fa referència al fet que a la nostra ciutat “sempre li ha pesat no estar ben comunicada”, especialment en el que a transport públic es refereix.

OFERTA GLOBAL DEL TERRITORI
Indica a més que continuem sent un destí de 2 o 3 dies, principalment de caps de setmana o de ponts: “pensem que l’estratègia per a ampliar eixe temps d’estada ve de la mà de crear una oferta global del territori que conformem tots els pobles de les comarques que ens emboliquen”.

“Algunes poblacions tenen patrimoni medieval, com el Palau de Cocentaina, altres naturalesa, com Agres. Tots tenim molt a mostrar”, detalla Zamorano, qui al·ludeix al valuós paper que la Mancomunitat de l’Alcoià i El Comtat té a l’hora de conformar eixa oferta conjunta.

Send this to a friend