Passió pel ball

Alcoi ha sigut més coneguda en l’exterior per la seua activitat industrial i per les festes de Sant Jordi. La ciutat no ha tingut fama de tindre un gran oci nocturn a causa de les obligacions laborals dels seus habitants. Així i tot, des de sempre ha mantingut unes grans arrels culturals, sobretot musicals, i cal no oblidar cert esperit ballarí dels alcoians i les alcoianes en les seues opcions per a l’esbargiment. Anaven a llocs com la Pista del Viaducte, la Piscina Municipal, el Monterrey. Molt renom va tindre el saló Iris, al carrer Caragol. Era conegut com el Pasapoga, potser per la famosa sala de festes de Madrid. Allí tocava l’Orquestina Iris i un dels seus músics era Joan Valls.

Un altre grup musical, l ‘Orquestra Jazz TBO amenitzava el ball en diverses instal·lacions alcoianes on també cantaven els populars Amanda Gisbert o Jimmy. La TBO va estar prop de 40 anys tocant.

Per a aquells que van formar part o van gaudir de les orquestres, la música en viu i el ball temps enrere, semblaria tot un somni que ara Alcoi estiguera en el mapa del renascut lindy hop, que va ser tot un fenomen als Estats Units. Curiosament, una de les millors escenes cinematogràfiques de la disciplina es troba, segons els entesos, en la comèdia absurda de Hollywood dels anys 40,’ Loquilandia’, i està protagonitzada pels Whitey Lindy Hoppers.

El Winter Black Swing Festival aplega a l’octava edició, una iniciativa que va començar la ballarina Elizabet Monllor i que guanya impuls gràcies a l’ Associació Swing Alcoi-Little Black. La ciutat sembla transformada en els escenaris per on es mouen els dies del festival, impregnada de música, d’un altre llenguatge, de ritme, de vitalitat. Fins que no es va posar en marxa el festival, no es van fer populars els clandestino a la Plaça de Dins. La música envaeix tots els llocs per on passen els prop de 500 participants i sobretot resulten espectaculars les sessions al saló Rotonda i les finals de les competicions com la batalla de jazz solo. Per un moment sembla que han eixit de la pantalla els grans clàssics dels musicals de Hollywood, Gene Kelly, Fred Astaire, Cyd Charisse o Ginger Rogers per a crear un ambient inoblidable. El Rotonda emula l’encís del Cotton Club o el Savoy Ball Room i es podria cantar el tema de ‘My fair lady’, ‘Podria haver ballat tota la nit ‘.

L’Associació Swing Alcoi- Little Black ressalta en la capçalera de la seua pàgina per a xarxes una frase de l’ambaixador del lindy hop, Frankie Manning. “No ens interessa la fama ni la glòria, només ens agradaria que la gent sàpiga com és feliç amb aquest ball”. Pot ser que el Winter Black Swing Festival contribuïsca a viure i sentir intensos moments de felicitat que molts s’emporten amb el ball i amb Alcoi en el record.

Send this to a friend