Pepe Serna: “El mercat requereix una aposta per la sostenibilitat”

Entrevista al president d'ATEVAL i del Consell intertèxtil Espanyol amb motiu de Home Textiles Premium by Textilhogar

Pepe Serna: “El mercat requereix una aposta per la sostenibilitat”
Pepe Serna, atenent els mitjans de comunicació.

Després de dos anys de parèntesis per la pandèmia, en 2022 tornava la fira Textilhogar, i ho feia a més tornant a València l’any de celebració del seu 50 aniversari. Una fita que el president de l’Associació d’Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana (ATEVAL), Pepe Serna, valora com un punt d’inflexió per al certamen a partir del qual iniciar una nova marxa amb il·lusions renovades i perspectives de creixement. “Anem millorant la zona expositiva organitzativament parlant, incorporant noves seccions i apartats per a conjuminar en un mateix espai 90.000 metres quadrats de fira dedicats al sector de l’hàbitat en el seu conjunt”, assenyala el també president del Consell intertèxtil Espanyol, per al qual incorporar-se a la fira del moble i la decoració ha sigut “clau” per a atraure clients i prescriptors d’altres sectors de la llar, convertint el certamen en un gran aparador “d’interés” i “atractiu” per al comprador.

Segons Serna, l’empresariat valencià, que representa al voltant del 60% del total d’expositors nacionals, afronta la present edició amb bones perspectives i la ferma intenció d’apostar per la fórmula de la innovació en termes de sostenibilitat, sens dubte un dels principals cavalls de batalla del sector tèxtil en l’actualitat. “Sabem que la competitivitat de la indústria tèxtil passa en l’actualitat per la transició verda i digital del sector, és una cosa que està en ple creixement i que el mercat requereix a les nostres empreses”, remarca Serna.

Precisament, els últims contactes amb el Govern d’Espanya van en aquesta direcció. Aquest estiu, representants d’Euratex i del Consell intertèxtil Espanyol s’han reunit amb els Ministeris d’Indústria i de Transició Ecològica per a traslladar-los les necessitats de la indústria tèxtil en matèria de transformació verda i digital, de cara a garantir la igualtat de condicions en el comerç Internacional.

D’altra banda, a nivell de comerç internacional, el representant del tèxtil destaca la importància del Tractat de Lliure Comerç UE-Mercosur, que consideren clau per a preservar la competitivitat del sector, així com per a garantir que les cadenes de subministrament romanguen operatives en moments tan desafiadors com els que estem vivint. És per això, que demanen a la pròxima Presidència europea que insistisquen a altres Estats membres dels seus efectes positius.

Per al president del CIE, “en definitiva, el que demanem al Govern és que aprofite la seua nova presidència europea per a realitzar una vertadera aposta per defensar el sector tèxtil europeu i ajudar-lo a obtindre el reconeixement del mercat internacional”.

Quant a xifres de negoci del sector, Serna indica que el 2023 va arrancar de manera positiva, però que en els últims mesos s’observen uns certs símptomes de “paralització” a causa d’una situació de crisi del mercat de consum que “afecta nivell global”. Això, tanmateix, “no vol dir que el sector tèxtil estiga immers en una nova crisi, sinó que és una cosa conjuntural i general que està afectant el consum a nivell mundial. El tèxtil té cicles i aquest cicle està sent menys favorable que a l’inici de l’any, que va ser el moment clau de la recuperació després de la pandèmia”, explica.

Send this to a friend