«Sembla que hàgem tancat la Font Roja a ‘cal y canto’ i la regulació és mínima»

Ajuntament, la direcció del parc natural i Associació de Turisme aclareixen les condicions del control d'accés després que un propietari reculla signatures demanant el cessament de la mesura

Sembla que hàgem tancat Font Roja
El director del parc, el regidor de Transició Ecològica i la presidenta d’Alicante Interior.

L’Ajuntament d’Alcoi, a través del regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre; el director-conservador del parc natural de la Font Roja, Salvador Palop; i la presidenta de l’Associació de Turisme Alicante Interior, Indira Amaya, han comparegut aquest dimecres per a explicar com funciona el control d’accés al parc, mitjançant una barrera automàtica situada en el quilòmetre 1 de la carretera que porta al santuari, com també aclarir alguns termes d’aquesta regulació, arran de que un propietari haja recollit 427 signatures demanant el cessament de la mesura argumentant que està perjudicant els usuaris d’aquest accés i denúncia, a més, una caiguda de clients del 20% en els establiments situats en la zona afectada pel tancament.

«Sembla que hàgem tancat el parc a cal y canto, i la regulació és mínima», afirma Jordi Silvestre, qui ha explicat en què consisteixen aquestes condicions d’accés i posa l’accent que es tracta d’una «decisió tècnica» que es deu a un motiu «de seguretat». «És una qüestió que ha de veure amb la càrrega que pot suportar el parc» a nivell de visitants i a fi de garantir una correcta evacuació en cas de registrar-se un incident, com puga ser un incendi forestal, perquè «era un perill» en moments en què es produïen aglomeracions en la zona de l’ecocentre, aparcant-se a banda i banda del voral fins a dos quilòmetres a baix; i incideix en què el control d’accés «no és una cosa nova», sinó que «està aplicant-se en altres llocs».

Tal com ha informat aquest periòdic, l’objectiu és controlar l’accés en situacions climatològiques adverses (temporals de neu o alertes per altes temperatures, entre altres) i en moments puntuals en què es ve detectant «una elevada pressió de visites que sobrepassen la capacitat de càrrega», com ara Setmana Santa, la primavera, o ponts festius a la tardor. Respecte a la regulació pròpiament, la barrera automatitzada amb lector de matrícula començarà a funcionar els dies 2 i 3 d’abril, i ja els següents caps de setmana, fins a maig –menys el de festes de Sant Jordi–, en horari de 8 a 14 hores. L’aparcament a la Font Roja està limitat a 50 places i es pot reservar enviant una sol·licitud per correu electrònic al parc.

Salvador Palop ha remarcat que en aquests moments en què estiga vigent l’accés regulat, els propietaris de finques tenen «accés permanent» –amb un codi personal– i per als clients de les cases rurals, hostalers, restauració, empreses de servei i taxi, també podran accedir «de manera lliure, prèviament posant-se en contacte amb l’establiment». Per a això, aclareix Palop, existeix una coordinació constant amb l’Associació de Turisme per part de la direcció del parc natural. En aquest sentit, també matisa que es tracta d’una decisió «molt pensada» que no respon a criteris «aleatoris» i que s’ajusta a la normativa referent als usos del parc, negant així que la mesura siga contrària a la legalitat, tal com havien suggerit els signants de l’escrit de denúncia presentat a l’Ajuntament al costat de les 427 signatures.

La decisió es va prendre en col·laboració amb la Diputació d’Alacant, que és la titular de la carretera CV-797 i, de fet, va ser la institució provincial l’encarregada de construir la rotonda que regula el trànsit en el punt en el qual es va instal·lar la barrera automàtica d’accés. Segons indica Palop, inicialment es va plantejar situar el control en l’encreuament amb la carretera de Les Llacunes, si bé es va acabar desestimant per motius tècnics. A més, la ubicació final en el quilòmetre 1 de la carretera permet comptar amb un aparcament de vehicles pròxim, al costat del poliesportiu i el cementeri, com també la possibilitat d’arribar al parc amb autobús. Cal recordar que l’Ajuntament habilita un servei especial de bus fins al santuari durant el període en què el control està vigent.

ALLOTJAMENTS AFAVOR DE «PROTEGIR» EL PARC

Per part de l’Associació de Turisme, Indira Amaya explica que per a les empreses associades que operen a la Font Roja –Masia La Mota, La Safranera, Bons Aires, Masia El Pare Sant i restaurant del santuari– la mesura no ha causat perjudici perquè «en treballar amb reserves prèvies» en la major part dels casos «és fàcil de gestionar». Per això, assenyala, «estem d’acord a regular» de cara a «protegir» el parc natural, apuntant en aquest sentit que es venien donant «situacions preocupants» en algunes dates de major aglomeració, fins i tot «se’ns ficava gent» en les parcel·les de propietat privada. «És només un control d’accés, no una prohibició», destaca Amaya, qui incideix en què d’aquesta manera s’aconsegueix no massificar el turisme, alguna cosa que «no dona bona imatge».

Finalment, per totes les parts s’ha reconegut que qualsevol mesura que implica «un canvi d’hàbits» sempre genera «molèsties» als usuaris, alhora que des del parc anuncien millores en la gestió del sistema, com la possibilitat d’agilitar la reserva d’accés mitjançant una aplicació mòbil. D’altra banda, descarten estendre la mesura –vigent en temporada de Setmana Santa des de fa ja algun temps– a altres èpoques de l’any, fins i tot de manera permanent.

Advertisements

Send this to a friend