Smart City: noves tecnologies aplicades al benestar ciutadà

Alcoi és una ciutat pionera a l'hora d'abordar la seua transformació digital

Smart City: noves tecnologies aplicades al benestar ciutadà
La nova EntenÇa s’ha donat a denominar ‘smart street’ en estar equipada amb l’última tecnologia

Alcoi està convençuda de les possibilitats que alberga la seua aposta per ser una ‘smart city’ i en aquest sentit l’Ajuntament treballa des de fa anys en una estratègia que li permeta utilitzar el coneixement i les noves tecnologies en benefici de la qualitat de vida dels seus habitants.

Però, quina diferència hi ha entre viure en una ‘ciutat intel·ligent’ a fer-ho en una altra que no ho és?

Alcoi és un dels municipis espanyols pioners a abordar la seua transformació en ‘ciutat intel·ligent’. Per això, és freqüent escoltar o llegir termes com “Smart City”, “Street Lab” o “Big Data” per a explicar aquest procés. Encara que aquests conceptes puguen resultar estranys, l’objectiu de totes aquestes accions i metodologies és molt més senzill del que sembla i es resumeix en una premissa bàsica: posar el coneixement i les noves tecnologies al servei del ciutadà, amb l’objectiu de millorar la seua qualitat de vida.

Tal com destaca l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, les iniciatives són moltes i molt variades. “Amb Smart City contribuïm a fer de l’administració un organisme més eficient i accessible però també a impulsar la sostenibilitat, a generar i retenir talent, inversions i població. A més, la ciutat intel·ligent atorga al ciutadà un nou protagonisme, perquè habilita llits que reforcen la seua participació i els ofereixen nous serveis”.

Des de fa anys, Alcoi s’ha sumat activament a aquest projecte, que entronca amb la EDUSI-Alcoidemà, l’estratègia de renovació i consolidació social, urbana i econòmica promoguda pel Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques i cofinançada amb fons del Programa Operatiu FEDER de Creixement Sostenible 2014-2020 de la Unió Europea.

Tots dos programes comparteixen la motivació d’identificar els principals reptes del territori, prioritzant i dissenyant projectes que a més d’atendre la problemàtica de l’àrea urbana (mobilitat, el transport, l’economia, la governança, l’edificació sostenible, el medi ambient, la ciutadania, entre altres), tinguen un clar impacte beneficiós a nivell social.

INICIATIVES POSADES EN MARXA
Entre les iniciatives ja desenvolupades, destaquen les dutes a terme per a complementar la reurbanització del carrer Na Saurina d’Entença. Però no són només les cambres que controlen el trànsit i el límit de velocitat per a detectar possibles embossos i previndre accidents. També s’han instal·lat punts Wifi i balises lluminoses indicadores de passos de vianants, s’han habilitat dos punts de càrrega ràpids i semirápids per a vehicles elèctrics i s’han col·locat sensors de detecció per al control de les zones de càrrega i descàrrega.

Gràcies a un acord amb l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), el consistori alcoià va rebre a més una subvenció de 93.000 destinats a convertir aquest carrer en una espècie de ‘laboratori urbà’, en el qual s’utilitzen totes les dades recollides (trànsit, meteorologia, índexs de qualitat de l’aire…) per a provar noves solucions tecnològiques en un entorn real. En aquest projecte han col·laborat el campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València i la Universitat d’Alacant.

Un altre dels àmbits en els quals s’ha actuat és en el de la salut, especialment davant la situació d’emergència de salut publica a conseqüència de la Covid-19. Per a això s’ha instal·lat una xarxa de cambres termogràfiques en diferents instal·lacions municipals que formen part d’un sistema de gestió integral, que inclou també control d’aforament, seguretat, lectura de matrícules o recompte de vianants i ciclistes.

Per a contribuir a la conversió del centre en una zona per a vianants, les càmeres instal·lades permeten controlar les matrícules dels vehicles dels residents que tenen autoritzada l’entrada als seus pàrquings o als comerciants per a fer la càrrega i descàrrega. A més, el ciutadà pot també saber a temps real quantes places hi ha disponibles en els diferents aparcaments públics habilitats en el centre històric.

Amb l’objectiu d’impulsar la sostenibilitat energètica, la ciutat compta amb diverses instal·lacions solars fotovoltaiques de propietat municipal, situades en diferents edificis municipals i polígons industrials, tant per a autoconsum com per a la seua connexió a xarxa. Així mateix, s’està treballant en la gestió de residus i en el mesurament de la qualitat ambiental de l’aire i s’ha implantat un sistema de telegestió i control del proveïment d’aigua potable, que indica aspectes com la salut dels aqüífers i els rendiments de la xarxa.

El foment de la mobilitat en transport públic és també Smart City i en aquest sentit, destaquen iniciatives com l’app Alcoi Bus, amb informació sobre les rutes, línies, pròxims autobusos o fins i tot l’estalvi de CO₂ al qual contribuïm com a usuaris en cada viatge.
Finalment, s’ha impulsat la implantació de l’administració electrònica.

EL PRÒXIM
El projecte farà un gran pas avant aquest 2021 amb la creació d’una plataforma que permetrà interactuar a tots els elements implantats a la ciutat intel·ligent. És a dir, aquesta plataforma serà un element on quedaran integrats des dels sensors que controlen l’enllumenat i els aparcaments a les quals registren dades ambientals.

Aquesta interconnexió, facilitarà al mateix temps una visió única i una gestió centralitzada, més eficient. Les dades es recopilen a través d’una sèrie de sensors que es diuen nodes IoT (sigles en anglés de la ‘Internet de les coses’). Durant 2020, un d’aquests nodes es va instal·lar en l’edifici del Complex Esportiu Eduardo Latorre i al mateix temps, l’Ajuntament d’Alcoi va licitar la implantació d’una xarxa de comunicacions IoT, en el qual quedaran integrats tots els nodes existents a la ciutat.

Finalment, també s’estan dissenyant programes perquè les persones majors que viuen soles estiguen connectades i cuiden millor de la seua salut.

Send this to a friend