Torna a Cocentaina un dels llenços de Paolo de Matteis

L'obra restaurada està dedicada a Santa Clara i se situa en el Monestir de la Mare de Déu

Torna a Cocentaina un dels llenços de Paolo de Matteis
El quadre va arribar a Cocentaina la setmana passada.

El Monestir de la Verge del Miracle de Cocentaina ja llueix el llenç restaurat ‘Santa Clara i l’expulsió dels sarraïns’, una obra del pintor napolità Paolo de Matteis que ha sigut posada en valor en els últims mesos per l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació de la Generalitat Valenciana (IVACR+I). La peça forma part d’un conjunt de deu obres creades per l’esmentat autor i que encara es conserven en el lloc per al qual van ser concebudes malgrat els avatars que les mateixes han patit al llarg de la història.

La restauració va arrancar en l’estiu de 2020 amb el desmuntatge del quadre d’una de les parets de l’església del Convent de les Clarisses, en el qual es trobava, per a ser traslladat a la seu del IVACR+I. Allí s’ha procedit a l’eliminació de depòsits de brutícia, repintades i vernissos en la pel·lícula pictòrica. També es van dur a terme altres processos com la neteja exhaustiva o el tibat del llenç en un nou bastidor de característiques similars als que es van utilitzar en els quadres del conjunt restaurats anteriorment. L’última fase va consistir en l’estucat de llacunes i la reintegració cromàtica.

“S’ha fet un treball escrupolós i professional per a recuperar una obra emblemàtica del nostre poble i que pertany a una col·lecció considerada com una de les joies del barroc de la nostra província i fins i tot de la resta del país. Quan passe la Setmana Santa es farà una presentació perquè tots els veïns coneguen la important intervenció que s’ha executat”, manifestava sobre aquest tema Mireia Estepa.

Al llarg de tot el procés l’Ajuntament contestà, així com representants de la Piula Unió Verge del Miracle, han pogut anar a València en reiterades ocasions a veure de prop com avançava la consolidació d’una obra que ha tornat a recuperar l’esplendor d’antany.

Send this to a friend