Trofeu Filaes 2024: la participació aconsegueix xifres de rècord amb 1.736 festers

Aquesta cita compleix el seu 40 aniversari i tindrà lloc entre demà i el dissabte

Trofeu Filaes 2024: la participació aconsegueix xifres de rècord amb 1.736 festers
Imatge d’arxiu d’una anterior edició del Trofeu Filaes.

L’edició en la qual el Trofeu Filaes compleix els seus quaranta anys de vida passarà a la història per ser la del rècord de participació, amb un total de 1.736 festers inscrits, superant en més d’un centenar les xifres de l’any passat, que fins a la data havia sigut la més participativa de totes amb 1.617 festers, que al seu torn va aconseguir trencar els registres de 2018, la primera edició en la qual es va superar la barrera dels 1.500 festers inscrits, en concret 1.570 –pot consultar l’especial de El Nostre sobre el Trofeu Filaes fent clic ací.–.

Crida l’atenció l’important impuls que el Trofeu Filaes ha agafat després d’eixes dues edicions sense celebrar-se després de la pandèmia pel coronavirus. Va ser en 2022 quan va recuperar la normalitat, per dir-ho d’alguna manera, amb 1.400 inscrits, per a des de llavors registrar un progressiu creixement que s’ha disparat en les dues últimes edicions, amb 1.617 i 1.736 participants, respectivament.

En aquesta edició, i per segon any consecutiu, tampoc estarà el crossfit dins de l’oferta de modalitats en el Trofeu Filaes i com a novetat apareix en la seua programació l’esquaix, amb la participació de 14 festers pertanyents a set filaes, que jugaran les seues partides en les instal·lacions d’Olympia.

PLE DE FILAES EN LA MODALITAT DE PETANCA
Una altra dada a tindre en compte de la participació d’aquesta edició del Trofeu Filaes és que per primera vegada en la modalitat de petanca s’ha aconseguit el ple de filaes i les vint-i-huit seran presents en el torneig d’enguany.

També el futbol sala sènior, la disciplina més seguida del Trofeu Filaes, ha augmentat la seua inscripció. Després d’anys amb un cartell de vint-i-quatre filaes, en la passada edició es va arribar a les vint-i-cinc i en aquesta són una mes, vint-i-sis, totes a excepció de Mozárabes i Chano.

Altres disciplines que s’han quedat molt prop del ple en aquesta edició del Trofeu Filaes han sigut el pàdel i la carrera de camp a través. En pàdel estan representades vint-i-cinc de les vint-i-huit filaes –menys Asturianos, Mozárabes i Cruzados– amb un total de 84 parelles, mentre que en la prova de trail hi ha vint-i-una filaes representades, arribant la inscripció als 131 corredors.

En bàsquet, després de l’augment significatiu que es va registrar en la passada edició, en la qual es va passar de dotze a quinze filaes, enguany es perd un participant i són catorze les filaes inscrites.

Altres disciplines que perden participació són el futbol 8 infantil, d’onze a nou; el futbol 7 juvenil, de huit a set; el futbol 7 veterà, de tretze a dotze, i el descens més significatiu s’ha donat en tenis taula, una de les modalitats veteranes del Trofeu Filaes, que passa de les dotze filaes en l’edició de 2023 a les sis en la d’enguany. Per contra, el futbol sala aleví puja de set a nou equips; el futbol 8 cadet, de deu a tretze, i la pilota valenciana es manté estable, amb sis filaes representades en el seu torneig de raspall.

ELS NAVARROS, LA FILÀ AMB MÉS PARTICIPACIÓ
Són diverses les estadístiques existents entorn de la participació d’aquesta edició tan especial del Trofeu Filaes. En dos d’elles apareixen els Navarros com la filà destacada en aquest repàs numèric de l’edició que coincideix amb el 40 aniversari del naixement d’aquest singular esdeveniment que mescla esport amb les festes de Moros i Cristians.

Els Navarros encapçalen la classificació tant del nombre de modalitats en la qual està representada, un total de catorze, com la que fa referència al nombre de participants, amb 130 festers disputant aquesta fins de l’esport local.

En l’apartat de modalitats, en segon lloc després dels Navarros apareixen els Cides, que tenen representació en dotze disciplines, amb onze figuren Ligeros i Guzmanes, mentre que en deu participen Almogávares i Alcodianos.

En la cara oposada apareixen els Chano, que només tenen representació en dues disciplines –pàdel i petanca–, en tres estan inscrites Abencerrajes i Mozárabes, en quatre Miqueros i en cinc prenen part Llana, Verdes, Berberiscos, Andalusos i Tomasinas.

Pel que fa referència a la representació, als Navarresos els segueixen els Guzmanes, amb cent festers prenent part en aquesta edició del Trofeu Filaes, els Cides figuren en tercer lloc d’aquest particular ránking amb 94, a continuació apareixen els Almogàvers i cinquens estan els Maseros amb 84.

Els Chano, amb 11 festers, són la filà amb menor representació, li segueixen els Mossàrabs amb 22, a continuació figuren Marrakesch i Berberiscos amb 25, després se situen els Abencerrajes amb 33 i en cinquena posició es troben els Miqueros amb 34.

RENÚNCIA A PARTICIPAR
També hi ha curiositats com que les quatre filaes de càrrec i dos d’esquadra del Mig –Alcodianos, Aragonesos, Mudéjares, Abencerrajes i Domingo Miques–, que altres anys sí que van participar, en aquesta edició han renunciat a prendre part en la modalitat de futbol 7 de veterans com a mesura de precaució davant possibles lesions de cavallers o ‘escuadrers’.

Trofeu Filaes 2024: la participació aconsegueix xifres de rècord amb 1.736 festers

Send this to a friend