Un Betlem de Tirisiti per a tots

Des de La Dependent, companyia encarregada de les representacions, s'han potenciat enguany diversos aspectes relacionats amb l'accessibilitat

Un Betlem de Tirisiti per a tots
Les persones amb mobilitat reduïda poden accedir quasi de manera autònoma a l’espectacle. | LUCIO ABAD

Les emocions que experimenta el públic del Betlem de Tirisiti, són úniques, igual que cadascun dels espectadors que entre novembre i gener de cada any van fins al Teatre Principal per a presenciar alguna de les seues funcions.

Precisament pensant en totes i cadascuna de les persones que se submergeixen en eixe univers de Tirisiti, el Sereno i L’Agüelo, sota un cel estrellat, des de la companyia de teatre La Dependent, encarregada de les representacions, s’han dut a terme diverses accions enfocades a potenciar encara més l’accessibilitat, en diferents vessants, amb el propòsit que el Betlem de Tirisiti siga un lloc inclusiu i adaptat per a qualsevol tipus d’espectador que vaja.

L’ACCESSIBILITAT, MOLT PRESENT
El gerent de La Dependent, Joanfra Rozalén, explica que l’accessibilitat és una cosa que “sempre hem tingut present”, especialment per la vinculació existent des de fa anys entre el Betlem de Tirisiti i els centres o entitats de persones amb diverses discapacitats o centres de majors.

I és que, el Betlem de Tirisiti ja és una cita ineludible per a moltíssims centres: “aquests centres tenen unes certes dificultats per a acudir a determinades activitats, però el Tirisiti si que té eixa accessibilitat, i per a nosaltres això és important”.

D’aquesta manera, d’aquests dos tipus de centres van acudir en la coneguda com a campanya escolar –que va finalitzar el passat 22 de desembre– al voltant de 500 persones de 18 centres o associacions diferents, que van realitzar un total de 23 reserves.

CENTRES DE LA ZONA
Molts dels centres són d’Alcoi, però també han acudit persones de Cocentaina, Muro, Ibi, Montaverner, Gandia, Alacant o Elda.

El gerent de La Dependent assenyala que són els propis centres els que, a través del boca a boca, recomanen el Tirisiti destacant eixa accessibilitat i sent un espai apte per als usuaris.

Es tracta d’espectadors amb mobilitat reduïda, amb alguna discapacitat intel·lectual, o centres de dia o associacions d’alzheimer, entre altres.

“Ens arriba que Tirisiti és una activitat que els agrada molt fer. Els resulta divertida, entretinguda, i encara que suposa un esforç de logística moure a totes les persones, la voluntat dels docents i les ganes de vindre, són molt importants i els resulta molt positiu”, apunta.

La “organització extrema” i una “gestió competent” són altres dos aspectes que ajuden al fet que l’èxit del Betlem de Tirisiti continue: “Tirisiti és una marca molt potent” i si es cuida, es tradueix en què els centres, i els espectadors en general, repetisquen l’experiència viscuda, any rere any.

A més, una experiència 360º, ja que els espectadors dels centres treballen Tirisiti prèviament a través dels quaderns didàctics que els són facilitats, que gaudeixen de la funció en directe, i que després continua amb jocs i rememorant el viscut.

RECORDAR EL NO OBLIDAT
Rozalén destaca que, especialment per a la gent més major, acudir al Betlem de Tirisiti és un moment “de records, de retrobaments, de cançons…les cançons són de les coses que la gent que té Alzheimer més recorda, fins i tot alguns podrien cantar alguna cançó sense recordar per què la saben”. Una situació molt especial i única que també es dona en altres circumstàncies: “venen xiquets que no saben parlar però sí que se saben el Betlem de Tirisiti i ho podrien narrar”.

Una de les determinacions d’enguany ha sigut que, en la pròpia venda en línia, s’indique especialment que hi ha un espai concret que és accessible per a cadira de rodes.

“Hi ha diversos graus d’accessibilitat, i no parlem d’accessibilitat universal, però sí que estem molt preparats per a poder tindre a eixes persones que venen amb cadires de rodes, o que tenen dificultat de moviments”, detalla Rozalén, qui afig, que un dels xicotets aspectes a tindre en compte, és que precisament eixos usuaris que van en cadira de rodes necessiten una certa ajuda, per la qual cosa no poden fer-ho de forma totalment autònoma.

D’aquesta manera, La Dependent també està pendent de detectar eixes qüestions per a tractar de treballar-les i millorar-les, d’aquí ve que també hagen realitzat un curs d’accessibilitat, per a estar formats en la matèria.

Les noves accions realitzades per a la present campanya van acompanyades per la creació d’una nova pàgina web de Tirisiti –webdetirisiti.com–, en la qual també hi ha un apartat d’accessibilitat en el qual es pot augmentar o reduir el text, canviar la tipologia de lletra perquè aquesta siga més llegible, o fins i tot canviar els tons de la web o posar-la en blanc i negre, pensant per exemple, en aquelles persones amb dificultats visuals.

INSTAL·LACIÓ DE PICTOGRAMES
Entre eixa bateria d’accions, està la instal·lació de pictogrames amb la senyalística de l’espai per a poder informar a totes les persones, i que aquests foren recognoscibles.

Cal destacar que el Teatre Principal disposa de rampes d’accés, banys especialment adaptats per a persones amb mobilitat reduïda, canviador de bolquers o fins i tot una zona habilitada per a deixar els carros de bebés durant la funció.

Pot llegir l’article complet en l’edició impresa de El Nostre Ciutat del dissabte 30 de desembre de 2023.

Send this to a friend