Un total de 265 persones van participar en 2022 en el pla per a la Millora de l’Ocupabilitat d’Alcoi

Es van desenvolupar cursos basats en competències professionals i tallers específics

Un total de 265 persones van participar
Es tracta d’una de les accions incloses en el Pla d’Impuls Industrial de la ciutat.

L’Ajuntament d’Alcoi desenvolupa des de l’any 2018 el pla de Formació per a la Millora de l’Ocupabilitat, que persegueix proporcionar a persones desocupades la qualificació professional necessària per a exercir una ocupació concorde a les necessitats del teixit productiu d’Alcoi. Es tracta d’una de les accions incloses en el Pla d’Impuls Industrial de la ciutat, concretament en l’Eix de Desenvolupament del Talent Humà, i durant 2022 ha seguit el deixant dels plans anteriors, presentant un balanç molt positiu.

Segons subratlla el regidor d’Ocupació i Formació, Alberto Belda, “el procés de transformació del nostre actual model industrial requereix d’un talent humà amb noves competències. Aconseguir aquesta renovació, establir una connexió entre l’oferta i la demanda del nostre teixit productiu i al mateix temps, dotar de major ocupabilitat a la població desocupada del municipi, és el nostre objectiu. I amb aquests cursos considerem que s’ha aconseguit”.

Aquesta última edició s’ha sustentat sobre dos grans blocs. Un primer basat en Competències Professionals, finançat pel Consell Econòmic i Social (CES) i un segon basat en les Competències Clau per a la cerca activa d’ocupació, dut a terme amb recursos propis del Departament de Promoció Econòmica. En total, el conjunt de l’oferta formativa ha suposat una inversió de 14.992 euros.

En aquesta convocatòria, s’han mantingut els cursos de competències relacionats amb el sector metall i el sector logístic, ja que les empreses de la zona continuen demandant personal amb aquesta formació específica. D’altra banda, per a atendre les necessitats del sector serveis, s’ha mantingut el curs de Caixa i Reposició per a Supermercats i s’ha incorporat una acció formativa específica relacionada amb l’Atenció al Client («Atrau, ven i fidelitza»), en la qual s’ha forma a les persones per a poder adquirir les aptituds i actituds idònies per a aquest lloc de treball. Així, al costat d’aquests dos cursos, s’han desenvolupat també el de l’Especialitat en Instal·lacions, Reparacions, Muntatges, Estructures Metàl·liques, Serralleria i Fusteria Metàl·lica i Operadors d’Aparells Elevadors; curs d’Operador/a de Maquinària; curs de Neteja; i curs d’Operari/a de picking i Preparació de Comandes.

En total, s’ha comptat amb 88 alumnes i alumnes, que han format part de sis accions formatives. L’assistència s’ha vist millorada respecte a passades edicions, finalitzant els cursos el 84,10% dels alumnes inscrits.

Mentrestant, en l’àmbit de les Competències Clau s’ha aconseguit aconseguir a 177 persones procedents, en la seua majoria, del servei d’Orientació Laboral de la Regidoria d’Ocupació, Empresa i Formació. La formació ha abastat cinc blocs de contingut: autoconeixement; eines per a la cerca activa d’ocupació; canals de comunicació en la cerca activa d’ocupació; el procés de selecció: tipus d’entrevistes; proves de selecció i dinàmiques de grup; i gestió de tràmits i planificació de la cerca activa d’ocupació. A pesar que aquest àmbit contemplava inicialment set tallers, finalment s’han dut a terme 13. Això es deu, en primer lloc, al fet que alguns tallers s’han duplicat per a emforcar-los a diferents destinataris, majors i menors de 30 anys per separat. En segon lloc, es va realitzar una segona edició d’alguns dels blocs a partir del mes d’octubre.

La idoneïtat de la formació oferida ha suposat que els cursos hagen pogut conviure amb altres ofertes formatives impartides a Alcoi per diferents entitats públiques o privades durant el mateix període de temps. D’aquesta manera, les persones interessades en alguna formació han tingut l’oportunitat de participar en un ampli catàleg transversal als sectors laborals que major ocupació general.

A més, amb la finalitat de conéixer la percepció de l’alumnat sobre els cursos i amb l’objectiu de millorar futures edicions, se’ls va entregar una enquesta de satisfacció de caràcter anònim, els resultats del qual han sigut, de nou, positius a nivell general.

Send this to a friend