Una aposta per la sostenibilitat

L'Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi ha editat un nou número de la revista Signe

Una aposta per la sostenibilitat
El fil conductor de la publicació és, enguany, l’emergència climàtica i l’ecologisme.

Recentment ha vist la llum un nou número de la revista Signe, que edita l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi, i ja en van nou edicions. La publicació és el resultat del treball realitzat per l’alumnat de 4t curs del grau de Disseny Gràfic i d’Il·lustració Aplicada, des de l’assignatura optativa ‘Signe’, dirigida pel professor Rafa Calbo. Conta que el projecte va sorgir en 2013 a arrel d’un projecte final d’un ex alumne i que a partir del tercer número, la revista ja va ser configurada com una assignatura amb entitat pròpia.

Una aposta per la sostenibilitat
Portada de la revista.

L’edició 2022 és titula ‘Error 404. Fallo del sistema’, com bé resa la portada de Denise Llorens –una portada, a més, que es pot veure amb realitat augmentada escanejant-la amb una app– i fa referència a l’emergència climàtica que viu el planeta. “Cada any li donem un leit motiv diferent i enguany ha sigut el canvi climàtic i l’aposta per la sostenibilitat”, remarca Rafa Calbo. Així, tots els articles giren al voltant d’aquesta temàtica, amb exemples de figures pioneres en el món del disseny sostenible, i a nivell tècnic, està realitzada amb paper de panís i fibres reciclades i, per tant, és 100% ecològic. I fins i tot la tècnica d’impressió emprada utilitza tintes a base de soja i s’han reduït les tintes a dos (roig i negre en els textos i imatges, i roig i blau en les il·lustracions) per tal de minimitzar l’impacte ambiental de la revista.

Enguany la presentació de la novena edició s’ha fet fora del centre educatiu, concretament, al saló d’actes de la Fundació Mutua Levante. Encara que en anteriors números el treball s’ha presentat en escoles com l’EASD d’Alacant o l’EASD de Castelló, és la primera vegada que es fa en un àmbit distint al context educatiu. “Pensem que la revista ha tingut sempre vocació de transcendir l’àmbit exclusivament acadèmic –explica Rafa Calbo– i ser un mitjà d’encontre i comunicació a nivell intern i extern de les inquietuds creatives de l’alumnat i professorat de l’EASD Alcoi en el context del disseny, projectes, activitats, així com del pensament i de la pròpia filosofia del nostre centre”.

És en aquest sentit que una vegada s’ha consolidat el projecte, des de l’Escola consideren que ha arribat el moment de donar-li major projecció, i de cara al pròxim número, que serà l’edició 10 i, per tant, de caràcter especial, la intenció és aconseguir més ressò i difondre-la per a que la conega un major nombre de gent.

Send this to a friend