2023: any de xifres rècord per a l’autobús urbà a Alcoi

S'acosta al milió nou-cents mil viatgers, sent aquest la millor dada de les últimes 15 anualitats

2023: any de xifres rècord per a l'autobús urbà a Alcoi
Un autobús del servei urbà circulant per Santa Rosa.

El servei d’autobús urbà d’Alcoi va acumular en 2023 un total d’1.862.596 usuaris, la millor xifra des de 2007, any en què es van registrar 1.948.330 viatgers. En aquests últims quinze anys, el total s’ha mantingut sempre per damunt del milió d’usuaris, sent 2020 l’any amb menor nombre de viatgers (1.105.738 en total), a causa de la pandèmia de la COVID-19.

L’increment des de llavors i fins a l’actualitat ha sigut progressiu i notable. Així, en comparació amb 2020, les xifres del passat any apunten a 756.858 usuaris més, la qual cosa suposa un increment del 68’44%.

El regidor de Mobilitat Sostenible, Jordi Martínez, destaca que, exceptuant el parèntesi provocat per la crisi sanitària, les xifres han continuat creixent en els últims 15 anys, malgrat que en 2014 es va reduir una línia i diversos autobusos. En opinió de l’edil, “això demostra que els bons socials que implantem han funcionat i que la ciutadania està cada vegada més conscienciada respecte a la mobilitat sostenible i al respecte pel medi ambient”.

Cal recordar que en els últims temps han sigut diverses les mesures posades en marxa per l’Ajuntament per a millorar el servei i beneficiar als usuaris. Des de meitat de 2015, estan funcionant els abonaments per a diferents col·lectius, com la tarifa bàsica de 3 euros mensuals, o 30 euros a l’any per a escolars de menys de 17 anys, pensionistes i aturats sense prestació, com també la tarifa de 4 euros al mes o 40 anuals, en aquest cas destinada a estudiants de fins a 26 anys, que van incidir en l’increment de viatgers apuntat.

D’altra banda, des de febrer de 2023 s’està aplicant un descompte del 50% en els bons multiviatges i els bons mensuals de l’autobús urbà. El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana finança un 30% del preu i l’Ajuntament assumeix el 20% restant a càrrec de les arques municipals.

Martínez afig que “per a un govern que aposta per una mobilitat sostenible, que l’autobús vaja guanyant viatgers és una satisfacció. La pandèmia va suposar un fre al creixement que s’estava registrant, però afortunadament hem eixit d’ella de manera molt positiva”.

BITLLET REDUÏT EN 2024
L’Ajuntament d’Alcoi ha anunciat que prolonga la seua adhesió a les ajudes que el Ministeri de Transports ha comunicat que continuarà destinant en aquest 2024, per a la reducció del preu del bitllet de l’autobús urbà. Cal recordar que aquestes ajudes bonifiquen el 50% del preu de l’autobús, amb un 20% d’aportació municipal i un 30% del Ministeri. És important assenyalar que aquest descompte s’aplicarà només en els bons, tant en la modalitat mensual com en els bons multiviatge, no s’inclouen els bitllets senzills.

Send this to a friend