El Trabajo presenta la segona edició del Microteatre

La programació donarà inici el 19 de novembre

El Trabajo presenta la segona edició del Microteatre
Imatge de la passada edició de microteatre.

La pandèmia causada pel coronavirus al 2020 no va deixar indiferent a ningú. Va arrasar amb tot allò que es posava per davant i va convertir aquest món en un lloc més gris. Però de la mateixa manera que es va emportar moltes coses, l’art i la cultura aconseguiren fer-se un lloc i tractar de tornar al món sencer la il·lusió i la màgia que havien desaparegut.

Així va nàixer aquest projecte de Microteatre, l’únic en marxa a la Comunitat Valenciana actualment. La necessitat de renovar-se i reactivar el que ja s’oferia des de la Societat El Trabajo va fer que es portara a terme la idea de crear un espai per donar veu a una cultura més diversa que escapara del model clàssic. Hugo Aracil, director creatiu del Microteatre, assenyala que un dels objectius era “tindre un espai que siga més creatiu i que puguen entrar altres gèneres teatrals”. Després de fer una investigació escènica a Barcelona i conèixer altres formats, Aracil tenia clar que escapar del model de teatre tradicional podria tindre bons resultats, no sols en el present, sinó també de cara al futur.

Amb l’ajuda de Ricardo Canalejas, director de El Trabajo, Enrique González, vicepresident, i Isabel Balaguer, gestora cultural del projecte, convertiren aquesta seu en un microteatre. “El format són obres de 15 minuts, en 15 metres quadrats, per a 15 persones”, apunta Canalejas. No obstant això, les condicions de la sala permeten ampliar el seu grandària i, per tant, l’aforament. “Si tanquem el saló per la meitat, tenim una sala i si obrim teló, tenim una altra un poquet més gran”, comenta Aracil.

Després de l’èxit i la bona acollida per part del públic en la primera edició que es va celebrar en maig i juny d’aquest any, aquesta setmana han presentat la segona edició. La programació oferida en aquesta ocasió s’estén des del 19 de novembre fins al 10 de desembre, amb un contingut molt variat i per a tots els públics. Monòlegs, espectacles de malabars, màgia, peces teatrals i de comèdia, demostren la qualitat artística que conforma el Microteatre. Hugo Aracil explica que són els mateixos actors i companyies teatrals qui, mitjançant la pàgina web, expressen les seues propostes i el desig de participar. “Abans de confirmar la seua assistència, nosaltres vigilem que tot tinga un mínim de qualitat, perquè el públic mereix anar-se’n d’ací satisfet amb allò que ha vist”, assenyala Aracil.

ESPAI PER A COMPARTIR
En aquest sentit, una de les particularitats que l’equip del Microteatre destaca és la sinergia que es crea entre els professionals del sector i els amateurs. La participació d’actors professionals i també la de gent que comença a obrir-se en aquest sector és allò que enriqueix aquest gènere de teatre. Així mateix, Canalejas explica que als experts els agrada vore que hi ha gent que els farà relleu quan ells es retiren. I de la mateixa manera, aquells artistes que comencen ara el seu camí, poden aprendre de la gent més experimentada; “que es puguen nodrir entre tots”.

Més enllà d’aprendre entre companys, el director creatiu assenyala que també funciona com un lloc de creació i, per tant, de creixement professional de l’artista, “un espai laboratori”. “Vens ací, exposes la teua obra, comproves la reacció del públic, i això després pot servir-te per fer modificacions o crear altres coses noves”, detalla Aracil.

Encara que “semblava prou difícil”, la idea inicial ja s’ha fet realitat. Ara, entre els objectius futurs, l’equip del Microteatre expressa el seu desig de que es convertisca en un espai professionalitzat amb els materials necessaris per a que els més experimentats puguen treballar amb les seues obres des del creixement i des de la convergència amb totes les persones que formen part del món artístic. “Tant de bo açò es convertisca en un lloc on els professionals de les arts escèniques de la ciutat d’Alcoi tinguen un espai on puguen crear i recrear eixes obres que després duran a la part de fora”, manifesta Aracil.

Send this to a friend