Adéu cabines, adéu

Les cabines telefòniques desapareixen dels carrers al caure en desús

Adéu cabines, adéu
Escolars davant una de les cabines que s’anava a retirar.

El dia 23 de novembre es va produir l’adéu definitiu a les cabines telefòniques que encara quedaven a Banyeres. En horari de migdia, coincidint amb l’hora de dinar, va arribar a Banyeres un camió amb un equip de dos operaris de l’empresa amb la qual Telefònica ha contractat el servei de desmuntar i retirar les cabines. Al poble es van suprimir les cabines situades a la plaça de l’Ajuntament, en l’avinguda de la Constitució -enfront de Correus-, i el telèfon públic instal·lat en el número 2 del carrer Mariola, al costat de la plaça dels Plàtans.

Els treballadors, originaris de Sevilla i d’Alhama (Múrcia), van contar que havien retirat més de quatre mil cabines i que en aquests moments estaven fent-ho en pobles i ciutats de les províncies de València, Alacant i Múrcia. També van dir que el seu treball provocava expectació entre els vianants, ja que no tots els dies s’assistia a la retirada d’un element que ha format part, durant anys, de l’entorn urbà. No obstant això, depenia del lloc en el qual es trobara la cabina així com de l’hora, que el seu treball causara més o menys curiositat, sobretot en les persones de major edat que de segur les van utilitzar.

En pocs minuts les cabines van ser retirades. Primer van desmuntar la base i una radial va ser més que suficient per a tallar les subjeccions que tenien al paviment. A continuació, amb l’ajuda de la grua que incorporava el camió, van ser elevades fins a la caixa del vehicle i degudament subjectades. El seu destí era, segons van contar, un espai habilitat per Telefònica a la ciutat d’Elx.

Segons diferents articles publicats més del 88% de la població reconeix no haver usat mai una cabina. El seu declivi va ser conseqüència de la implantació de la telefonia mòbil, que va provocar l’abandó progressiu d’aquestes estructures i la caiguda de l’ús d’aquest servei públic.

TAMBÉ A ALCOI
Les cabines telefòniques han desaparegut, pràcticament ja de tots els pobles i ciutats. A Alcoi, no obstant això, hui dia encara queden alguns punts des dels quals es pot utilitzar el servei, encara que la seua desaparició és qüestió de poc temps, atés que la irrupció dels telèfons mòbils ha acabat per convertir en elements purament decoratius les cabines telefòniques.

Send this to a friend