Alcoi demana la declaració com a zona catastròfica després del temporal

1_web-4.jpg

Al voltant de 200 veïns es van concentrar ahir en La Safata “per un Centre digne i rehabilitat” i per a demanar a l’Ajuntament que “deixe ja de mirar a un altre costat” i es comprometa amb “donar-nos una solució”, paraules que va llegir una veïna i empresària del barri en nom, va dir, de la resta d’habitants, que “tenim por”, va assegurar, arran dels últims enderrocaments de cases. També un nét de la veïna morta en un d’ells va voler recordar a la seua àvia durant una cacerolada a la qual van donar suport els grups de l’oposició municipal.

L’Ajuntament d’Alcoi ha sol·licitat el suport dels Governs de l’Estat i la Generalitat després de les greus conseqüències que el temporal ocasionat per la borrasca Gloria ha deixat al seu pas per aquesta ciutat. Les fortes precipitacions, amb prop de 300 litres registrats en tres dies, van provocar destrosses en tota la ciutat, amb un gran nombre d’arbres caiguts, despreniments en edificis, així com l’enfonsament de fanals, cablejat telefònic, pals de llum i corriments de terra en tots els barris, acusant els majors problemes el centre històric alcoià, amb fins a quatre casos d’enfonsament d’edificis i una víctima mortal.

Davant aquesta situació d’excepcionalitat, l’Ajuntament ha tramitat davant el Govern central la declaració de zona catastròfica i la inclusió d’Alcoi en les àrees afectades per la borrasca Gloria. També s’acollirà a les ajudes que va publicar ahir la Generalitat Valenciana.

1_web-4.jpg

L’alcalde Toni Francés ha mantingut ja contactes amb les conselleries de Justícia i Habitatge, i amb l’Agència Valenciana d’Emergències, aconseguint el compromís ferm perquè es desplacen tècnics de l’Institut Valencià de l’Edificació per a realitzar una revisió de tots els immobles del barri antic, alguna cosa que s’escometrà amb caràcter imminent. A més, des de l’Ajuntament es treballa en la cerca de possibles línies de subvenció i ajudes per a incidir en la rehabilitació d’habitatges i a les quals puguen optar els propietaris.

Mentrestant, la Generalitat també ha instat al Govern d’Espanya a la declaració dels municipis que han patit les conseqüències del temporal com a zona afectada greument i a la tramitació de subvencions per a l’atenció de necessitats derivades d’aquesta declaració, a la tramitació d’ajudes de caràcter pal·liatiu, així com a la sol·licitud d’activació del fons de solidaritat de la Unió Europea per a catàstrofes naturals.

“Han sigut uns dies molt durs en els quals hem treballat de manera coordinada per a intentar minimitzar els danys i fer que es poguera reprendre la normalitat al més prompte possible. Lamentablement ha mort una persona i vull traslladar el meu condol a la família. Durant anys hem treballat en mesures per a intentar evitar la degradació, i ara estem valorant noves vies d’actuació per a intentar evitar que es puga repetir una situació com la que hem viscut. Des de l’Ajuntament sols no podem fer-li front i per aquest motiu ja hem parlat amb la Generalitat, i sol·licitem les ajudes necessàries a totes les administracions”, ha declarat l’alcalde.

Des del govern municipal aprofiten per a recordar que l’Ajuntament no pot demolir una casa encara que estiga en ruïna, el que pot fer és comunicar als propietaris que han d’actuar i multar-los en cas contrari, tal com ha ocorregut fins ara, asseguren, en els 20 edificis declarats en ruïna en el Centre.

En aquest sentit, assenyalar que l’Ajuntament ha traslladat a la Fiscalia l’ensulsiada de l’edifici del carrer Pintor Casanova, ocorregut el dilluns de la setmana passada. Pel que sembla, la mercantil propietària no havia iniciat els treballs de rehabilitació projectats malgrat els successius requeriments del Consistori, fins i tot una sanció. La casa, a més, està inclosa en el catàleg d’edificis protegits, per la qual cosa pot haver-se comés un delicte contra el patrimoni històric.

Send this to a friend