Alcoi espera instruccions de Sanitat per a decidir sobre els Moros i Cristians

La conselleria traslladarà durant aquesta setmana les condicions concretes de les celebracions

Alcoi espera instruccions de Sanitat per a decidir sobre els Moros i Cristians
Imatge d’arxiu de la Diana de les festes celebrades en 2019.

Des de la conselleria de Sanitat s’ha obert la porta a la celebració de les festes tradicionals de la Comunitat Valenciana a partir del mes de setembre, entre les quals es troben les festes de Moros i Cristians, que en el cas de la nostra localitat, haurien d’haver-se dut a terme el mes d’abril passat.

L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, explica que “Sanitat ha anunciat que en els pròxims dies traslladaran a totes les poblacions en quines condicions poder celebrar les festes en el segon semestre de l’any i també nosaltres, a partir d’ací, conjuntament amb l’Associació de Sant Jordi, prendrem les decisions corresponents”. El primer edil afig que “tenim molt clar, tant l’Associació, com l’Ajuntament que si fem les festes en honor a Sant Jordi, han de ser tal com les coneixem, no podem fer festes ‘light’, per dir-ho d’alguna manera, per l’esforç, pel treball i pel que suposa la seua celebració”. I és que, en el cas de les Falles, que ha sigut la gran celebració de la qual ja s’ha parlat en el territori valencià, des de Sanitat s’ha determinat que no seran en el seu format habitual, per la qual cosa es preveu que hi haurà pautes a seguir en tots els festejos.

D’aquesta manera, s’està a l’espera de conéixer concretament les restriccions o limitacions per a poder prendre una determinació exacta, “si fer-les després de l’estiu o esperem a 2022”, al·lega Francés.

Així mateix, referent a altres celebracions que tenen lloc a Alcoi després de l’estiu, com la festivitat de la Verge dels Lliris o la Fira Modernista, l’alcalde afirma que la seua celebració és més que possible. “Ja l’any passat vam celebrar una part dels actes en honor a la Verge dels Lliris, en les condicions en les quals estem, gran part, si no la totalitat dels actes es podran celebrar”. En la mateixa tessitura està la Fira Modernista, és a dir, que és més que probable que molts actes es puguen desenvolupar, encara que potser “controlant aforaments o amb algunes restriccions”.

El primer edil al·lega que “començarem a planificar molts dels esdeveniments, activitats culturals i festives que en aqueixes dates se celebraven”.

Francés detalla que en el cas de celebrar-se les festes de Moros i Cristians després de l’estiu “no serien en dates que coincidiren amb la celebració en honor a la nostra patrona o amb altres esdeveniments importants”.

MALESTAR DE L’ASJ
D’altra banda, la setmana passada es va donar a conéixer la intenció de celebrar les Falles el mes vinent de setembre, després que Sanitat donara llum verda al seu festeig. No obstant això, segons afirma el president de l’Associació de Sant Jordi (ASJ), Juan José Olcina, referent a les festes de Moros i Cristians d’Alcoi no hi ha cap novetat, ja que estan a l’espera d’aconseguir una cita amb la consellera de l’àrea responsable, Ana Barceló, amb la qual ja va mantindre una reunió, al costat d’altres representants de festes de diverses localitats a la fi de l’any passat, per a tindre informació sobre aquest tema i poder actuar en conseqüència, o no.

Olcina s’ha mostrat una miqueta molest per no haver pogut citar-se encara amb Barceló, i que en el cas de les Falles, sí que hi haja novetats.

Send this to a friend