Alcoi executa un 85% de les actuacions contemplades en la seua EDUSI

La inversió total ascendeix a quasi 17 milions d'euros, quantitat cofinançada al 50% per la Unió Europea

Alcoi executa un 85% de les actuacions contemplades en la seua EDUSI
L’alcalde Toni Francés ha fet balanç del grau d’execució del programa.

L’Ajuntament d’Alcoi ha executat un 85% dels projectes inclosos en la seua Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI), quantitat que suposa una inversió total de quasi 17 milions d’euros, dels quals el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) ha aportat el 50%, en el marc del Programa Operatiu pluriregional d’Espanya (Pope) 2014-2020.

Cal assenyalar que el consistori ha descartat licitar un 6’92% dels projectes inclosos inicialment en la seua EDUSI, que s’incorporaran a pròximes convocatòries o es duran a terme amb l’ajuda d’altres línies de finançament, com els fons Next Generation. Tenint això en compte, el percentatge d’execució és encara major i s’eleva a un 90’50%.

L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, ha destacat l’esforç realitzat des de tots els departaments municipals que han participat en aquesta estratègia i subratlla que “amb aquestes xifres, aconseguim un nivell d’execució molt elevat i ens situem com a referent entre les localitats de grandària i característiques similars a les nostres, tenint a més en compte que el nostre era un projecte molt complet i ambiciós”.

El regidor afegeix que la visió estratègica de l’Ajuntament d’Alcoi no acaba ací, ja que “estem treballant en una sèrie de projectes finançats amb Fons Next Generation de la Unió Europea, per als quals hem aconseguit 16,8 milions d’euros fins al moment”

Més de 50 intervencions i quatre grans objectius temàtics

Gràcies a l’EDUSI, Alcoi ha desenvolupat més de 50 projectes des de l’aprovació de la seua estratègia en 2017. Aquestes actuacions estan distribuïdes en una quinzena de línies, que responen a quatre grans objectius temàtics.

El primer d’aquests objectius és “Millorar l’accés, l’ús i la qualitat de les tecnologies de la informació i la comunicació”. En aquest apartat, destaquen accions com ara l’impuls de l’Administració Electrònica, (projecte que ha suposat una inversió de 234.740 euros); la creació d’una Plataforma de Comerç i Indústria (43.075,88 euros); la instal·lació i explotació d’una xarxa IoT (437.207,45 euros); o una plataforma de Ciutat Intel·ligent (427.391,53 euros).

El segon objectiu temàtic és el “Suport a la transició cap a una millora de les baixes emissions de carboni”. Ací destaquen accions com la renovació i millora de les infraestructures públiques al carrer Entença (1.814.532,11 euros); les millores de l’eficiència energètica en el Centre Cervantes Jove i a la Casa Consistorial (que han suposat una inversió total de 1,5 milions d’euros); la renovació de les infraestructures públiques i la millora de la mobilitat urbana sostenible (1,1 milions d’euros), amb projectes com la millora de l’entorn de l’estació de Renfe, les obres per a millorar l’accessibilitat en diferents barris d’Alcoi, la reurbanització del carrer Sant Jaume o la passarel·la sota el pont de Cervantes, que finalitzarà en els primers mesos de 2024.

La tercera gran àrea de l’EDUSI d’Alcoi s’ha centrat en la “preservació i protecció del medi ambient i l’eficiència dels recursos”, amb línies d’actuació com la revitalització i renovació urbana del centre històric, amb una inversió total de 1,2 milions d’euros. Ací sobreïxen alguns projectes com la rehabilitació de la Torre-Portal de Cocentaina; les millores en el pont de Sant Jordi i en el pont del Viaducte o la reurbanització del carrer Sant Francesc, plaça Ramón y Cajal i carrers adjacents, entre d’altres.

El quart objectiu temàtic de l’EDUSI és el “Foment de la inclusió social i la lluita contra la pobresa i contra qualsevol tipus de discriminació”. En aquest apartat destaca la reforma d’un edifici al carrer Sant Maure amb vivendes que s’oferiran en règim de lloguer a col·lectius amb dificultat d’accés a l’habitatge, un projecte valorat en 495.115,76 euros, que estarà finalitzada en el primer trimestre d’enguany.

El projecte més important de l’EDUSI, que aborda diversos dels seus objectius temàtics i és present de manera transversal amb diferents línies d’actuació és la rehabilitació del complex industrial de Rodes, la seua transformació per a acollir un Parc Tecnològic Urbà i l’adaptació d’aquest espai com a edifici intel·ligent, un ambiciós projecte per al qual s’han executat, a través de l’EDUSI, actuacions per més de nou milions d’euros. El projecte, que preveu obrir les seues portes en la segona meitat de 2024, es complementarà amb la construcció del Centre de Desenvolupament Turístic d’Interior (CDTI) i la rehabilitació dels antics edificis d’habitatges al carrer Tibi, on se situarà un espai de treball compartit, habitatges temporals per a nòmades digitals i dependències municipals.

Send this to a friend