Alcoi Rugbi Club: quart intent per consolidar aquest esport a la ciutat

El nou equip va començar a jugar el novembre passat en la lliga autonòmica

Alcoi Rugbi Club: quart intent per consolidar aquest esport a la ciutat
Imatge d’un partit d’aquesta temporada de l’Alcoi Rugbi Club

Allò que qualsevol temps passat va ser millor, podria aplicar-se a altres esports, però en el cas del rugbi no es donen les circumstàncies, almenys a nivell local, on els tres intents anteriors van acabar fracassant. Van tindre el seu moment, com ara el vol tindre l’Alcoi Rugbi Club, però amb diferent resultat.

El nou club de la ciutat ha arribat amb la intenció de quedar-se, de tirar arrels i aconseguir el que no van aconseguir els seus predecessors, que per unes circumstàncies o altres, van acabar abandonant i baixant-se del vaixell.

Alcoi Rugbi Club: quart intent per consolidar aquest esport a la ciutat
Primera plantilla de l’Alcoi Rugbi Club amb una amplitud de procedències

Almenys aquell camí recorregut va servir per a establir les bases del nou projecte i no haver de començar de zero, sense res en l’horitzó. Els nous habitants d’un edifici que portava tancat i barrat des de feia anys, van recollir part del sembrat anteriorment i d’aquesta manera va ser més fàcil començar de nou. “Ens va costar menys posar-nos en marxa. Diversos jugadors d’altres èpoques van voler unir-se al projecte i així no vam haver de començar de zero. Sense aqueixa xicoteta ajuda, que ha sigut molt important, segurament ens haguera costat començar aquesta temporada”, explica Rubén Crespo, president de l’Alcoi Rugbi Club i un dels impulsors del projecte.

El punt de partida van ser les xarxes socials. Internet va ser la clau que va obrir la porta al fet que la nostra ciutat recuperara al seu equip de rugbi. El primer intent ho va fer la Federació Valenciana de Rugbi, interessada en què aquelles ciutats de més de 50.000 habitants de la Comunitat Valenciana tinguera el seu propi equip com a base a futures accions per a la seua expansió en la nostra Comunitat, on és un esport poc practicat, sobretot en determinades zones, entre elles la nostra.

L’intent a Benidorm i Torrent, finalment havia quallat, quedava Alcoi. A la nostra comarca estava el club de Muro, població a la qual s’havia traslladat anys arrere després de les desavinences sorgides a la nostra ciutat, però l’equip portava un temps sense activitat. Va ser a la fi de novembre de 2019, quan aquella primera crida a través de les xarxes socials va trobar resposta. L’interés que ràpidament va despertar va donar pas a la creació d’un grup de WhatsApp on es va acabar de donar forma a la idea inicial.

Al començament de març, just la setmana abans de la declaració de l’estat d’alarma, es va celebrar l’assemblea en la qual es va constituir el nou club. “Una alegria perquè hi havia moltes ganes de posar en marxa aquell projecte, però no vam tindre sort. Va caldre parar de colp i fins a l’estiu no vam poder començar de debò”, recorda Rubén Crespo. En aqueix procés de constitució també va jugar un paper fonamental l’activitat que es va programar durant el Nadal Esportiu de 2019 que va servir de presa de contacte i tindre el primer contacte en persona.

L’estiu va servir per a acabar de perfilar tot el procés i consolidar el nou club. L’Alcoi Rugbi Club compta actualment amb una plantilla de vint-i-sis jugadors. La seua singularitat és la procedència, amb jugadors de la nostra ciutat, Cocentaina, Ibi, d’Albacete perquè són estudiants de la EPSA i fins de Caudete, localitat que enguany no compta amb club de rugbi i per amistat han decidit fitxar. “El problema que tenen els equips de rugbi són que necessites molts jugadors. S’alineen 15, però com a mínim has de tindre una plantilla de vint-i-tres jugadors perquè hi ha colps, esquinços, torçades i cal tindre un bon fons d’armari”, destaca el president.

El dia gran, la posada en escena del nou equip, va ser el passat 15 de novembre. El primer rival de la nova etapa oberta seria el Monastil d’Elda. L’Alcoi Rugbi Club s’ha estrenat en la Tercera Territorial de la Comunitat Valenciana, en un subgrup confeccionat per proximitat geogràfica al costat de la Vila B i Akra d’Alacant amb partits d’anada i tornada. No obstant això, la tercera ona de la pandèmia va obligar al rugbi –com la resta d’esports amateurs– a haver de parar per Nadal i segueixen pendents de saber quan tornarà l’activitat competitiva.

Aqueixa volta serà amb una ‘liguilla’ de la qual cau La Vila B, perquè el seu nivell està per damunt de la resta d’equips participants, i en el seu lloc entra La Safor de Gandia. “Ha sigut una primera experiència molt interessant. El nostre equip és una mescla de diverses procedències. Des de jugadors amb molta experiència, com un que ve de jugar a Dénia i es nota que està per damunt de la resta, uns altres que han vist jugar al rugbi i han decidit provar i hi ha qui també torna a jugar després d’un llarg temps d’inactivitat. El hàndicap que tenim és que com a esport minoritari i amb mala fama que arrosseguem com a esport rude i violent ens costa arribar a més gent perquè els mitjans de comunicació només es preocupen quan se celebra el 6 Nacions”.

A més d’un equip sènior dirigit per l’iberut Javi Climent que entrena els dimarts i els dijous de 9 de la nit a 10,30 en el poliesportiu Francisco Laporta, compta amb un segon planter que ells han denominat infantil, amb una dotzena d’escolars de diferents edats que s’estan iniciant en la pràctica del rugbi i que s’ajunten els dimarts de 18,30 a 20 hores també en el poliesportiu. Fins ara l’Alcoi Rugbi Club estava jugant els seus partits els diumenges a la vesprada, però amb la inauguració del nou camp de gespa artificial es vol veure la possibilitat de traslladar les jornades com a locals als dissabtes a la vesprada. “Només tenim paraules d’agraïment al Centre d’Esports. Des del primer moment va haver-hi bon feeling i ens estan secundant molt”, subratlla Rubén Crespo.

Send this to a friend