Alcoi va registrar el millor desembre de dades d’atur des de 2007

En 2022 les xifres van estar per davall dels 5000 aturats, número que es va superar en 9 mesos de 2019, abans de la Covid

Alcoi va registrar el millor desembre de dades d'atur des de 2007
L’hostaleria s’emmarca en el sector serveis, que va suposar el 69% de la contractació al desembre. | ARXIU

Les xifres de desocupació a Alcoi i a les comarques de L’Alcoià i El Comtat al llarg del passat any 2022 reflecteixen una recuperació després de la pandèmia de la COVID-19, amb millors dades d’atur fins i tot que en 2019.

I és que, en tot 2022, no es va sobrepassar la barrera dels 5000 aturats a la nostra ciutat, mentre que, en 2019 –abans de la COVID-19–, aquesta dada sí que va ser superior en 9 dels 12 mesos, excepte maig, juny i juliol, quan l’atur va ser de 4958, 4886 i 4906 aturats respectivament.

També va anar així en 2020 i 2021 –menys al desembre de 2021, quan per primera vegada des de juliol de 2019, es va baixar de 5000 aturats, suposant un punt d’inflexió per als següents mesos–, ja que en totes les mensualitats es va depassar aqueixa línia, segons les dades del Servei Valencià d’Ocupació i Formació (Labora).

EL MILLOR MES DE DESEMBRE
D’altra banda, prenent com a referència el mes de desembre, el de 2022 ha sigut el millor des de l’any 2007, tal com es mostra en el gràfic ‘Comparativa atur Alcoi’.

Així, l’últim desembre ha sigut quan s’ha registrat l’atur més baix des d’abans de la crisi de 2008, concretament en 2007, quan aquesta dada va ser de 3524 persones.

A partir d’aqueix moment, en cada mes de desembre dels següents anys la desocupació va anar augmentant, superant fins i tot la xifra de 8000, al desembre de 2012, quan va haver-hi un altre punt d’inflexió a positiu, ja que des d’aqueix moment, l’atur va anar disminuint progressivament, i a manera general, en el citat mes.

Va ser precisament al desembre de 2020 quan va haver-hi un clar repunt a causa de la pandèmia, aconseguint els 5653 aturats, i deixant arrere els a penes 5000 que s’havien comptabilitzat en el mateix mes dels dos anys anteriors, és a dir, desembre de 2018 i de 2019.

Desembre de 2022 també ha sigut el millor en els últims anys a nivell de la zona, és a dir, de les comarques de L’Alcoià i El Comtat. Així, en el citat mes es va comptabilitzar una taxa de desocupació de 10.276 persones, enfront de les 10.562 del mateix mes però de 2021; les 12.154 de l’any anterior, o fins i tot de desembre de 2019 i 2018, quan aquesta dada va ser de 10.811 i 10.889 aturats respectivament.

Alcoi va registrar el millor desembre de dades d'atur des de 2007
Gràfic de la comparativa de l’atur dels mesos de desembre a Alcoi.

En el cas de les comarques, en l’últim mes va haver-hi un increment de 92 persones respecte a novembre, i en l’altra cara de la moneda va estar Alcoi, municipi en el qual es va registrar la major baixada d’aquesta taxa en tota la zona, amb 51 persones menys en les llistes de desocupació.

Sobre les xifres de L’Alcoià i El Comtat, el sindicat UGT assenyala que “reflecteixen un lleu estancament en l’evolució de la desocupació a la comarca” i que “tornen a confirmar la necessitat de reformar el sistema productiu d’aquesta comarca per a mantindre l’ocupació estable i de qualitat”.

Sobre la contractació, indicar que a Alcoi, el sector serveis va suposar el 69% de la contractació total el desembre passat, una xifra similar en el mateix mes de 2021 i superior a la de 2020.

MAJOR CONTRACTACIÓ INDEFINIDA
Un aspecte que va millorar notablement en 2022 va ser la contractació indefinida, que ha passat de suposar entre el 8 i el 10% en els últims anys –el mes de desembre– a més del 28% en l’últim mes del passat any.

Això va ser una cosa que va començar a ocórrer arran de la reforma laboral, però que s’ha estat mantenint al llarg dels mesos de 2022. “Es manté la tendència que el caràcter de contractació siga el que realment ha de ser, l’indefinit, i que no s’utilitzen un altre tipus de fórmules”, indica el secretari general de Comissions Obreres (CCOO) a les comarques, Raül Alcocel, qui es mostra “satisfet” d’aquesta realitat perquè considera que tindre un contracte indefinit “millora la capacitat contractual dels treballadors i redueix la por, ja que un contracte temporal ens condiciona a exigir millors condicions”.

Malgrat tot això, malgrat les bones dades de l’atur i de l’augment de la contractació indefinida, alguna cosa que fa que “les consideracions siguen positives” a nivell global, Alcocel apunta al fet que no s’estiguen revisant els convenis i que fins i tot, en molts d’ells “no es recull l’increment de l’IPC” que és el que va ocórrer en 2022 i que està causant la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors i treballadores: “hi ha hagut una disminució clara de la capacitat adquisitiva i per tant de la qualitat de vida, i per tant, no podem estar contents”.

A més, indica que “no tot l’increment dels preus es deu a les causes que han dit per a justificar-lo, com és el cas de l’energia, la pandèmia o la guerra. Hi ha hagut alguns sectors que han aprofitat la situació d’inflació generalitzada per a augmentar els preus i això és molt injust, perquè els beneficis extraordinaris que estan tenint moltes empreses i sectors és a costa de la butxaca dels treballadors i les treballadores”, i al·lega que CCOO ha realitzat estudis sobre aquest assumpte, que llancen aquests resultats.

Així, Alcocel fa una nova crida a l’organització de la ciutadania per a poder afrontar aquestes situacions, i reclama “que es revisen els convenis per a adequar la pujada salarial”. UGT coincideix en aquest aspecte i assenyala que “la qualitat de l’ocupació depén també que la seua retribució siga adequada”.

Send this to a friend