De la passió pel mar al disseny de iots

Andrés Tárraga ha resultat guanyador a la Convocatòria Internacional de Navegació Sostenible 2023

De la passió pel mar al disseny
L’alcoià Andrés Tárraga amb el disseny VZ23 premiat la setmana passada a Venècia.

L’alcoià Andrés Tárraga assegura que més que passió pel disseny, és “passió pel mar”, encara que una cosa l’ha portat a l’altra. Motivat per les embarcacions que havia vist, i inclús havia pogut gaudir, durant la seua infantesa i joventut, va estudiar enginyeria mecànica a la Universitat Politècnica de València del campus d’Alcoi. A l’últim curs del grau, Tárraga va decidir orientar la seua formació cap a un camp més concret amb el que en aquella època es coneixia com la “menció”. “Una de les assignatures que vaig fer era de materials compostos que hui dia és molt útil perquè la majoria de les embarcacions estan fetes amb aquests”, comenta.

Una vegada finalitzat el grau a Alcoi, es va traslladar fins a Itàlia per continuar estudiant, en aquesta ocasió un màster en disseny de iots i ahi va ser on començar la seua trajectòria professional. “Entre tots els màsters que m’interessaven, finalment vaig triar el de disseny de iots pel tipus de formació que oferia i sobretot per les pràctiques”.

Així, aquesta estima pel mar i pel disseny l’ha portat a treballar sense descans des d’aleshores i a establir contactes no sols al continent europeu sinó també a Amèrica. “Jo vaig començar a treballar a Itàlia a partir de les pràctiques del màster, inclús vaig ser tutor de màster en l’escola on jo l’havia fet, ajudant amb la formació dels estudiants i la modelització 3D”. No obstant això, el següent pas va ser entrar a formar part d’una drassana especialitzada en la construcció de tenders, “embarcacions auxiliars de mega iots”, als Estats Units. “Es tractava també d’una empresa italiana i ahí vaig estar fins que va arribar la pandèmia i vaig tornar a Espanya”.

Un període de temps que Tárraga va aprofitar per dissenyar possibles projectes futurs. Tres anys després, de nou a Itàlia i havent treballat en altres empreses, la de catamarans Sunreef entre elles, la setmana passada va resultar guanyador a Venècia d’un disseny de iot híbrid, “de 34 metres, amb un estil esportiu i ‘explorer’ i posant en pràctica els coneixements de motorització mecànica que tenia”. Així, el que va començar durant la pandèmia, ha vist finalment la llum i de la millor i reconeguda manera possible.

Repte mediambiental
Pel que fa a la tipologia hibrida del iot premiat, Tárraga assenyala que “encara que eixe és el camí a seguir per tal d’aconseguir menys impacte mediambiental, la gent ha de ser conscient de fins on es pot arribar”. Així, expressa que per a la fabricació i el funcionament dels vehicles elèctrics que cada vegada es compren més, també es necessita moltíssima energia. “Es poden fer vaixells elèctrics, però cal ser caut amb els processos necessaris per fer-los que poden ser també molt contaminants. Però sí, poc a poc, hi ha que anar per eixe camí”.

Send this to a friend