El Consorci Terra aprova aquest divendres la contractació de la gestió de les instal·lacions de valorització de residus

El projecte recull l'expropiació de les instal·lacions actuals per a la seua millora i la construcció de noves infraestructures en la planta de Piedra Negra

El Consorci Terra aprova aquest divendres
Junta general del Consorci Terra.

Aquest divendres 10 de març culmina el procés iniciat de manera unànime per tots els membres del Consorci Terra amb l’adjudicació de la contractació de la gestió pública de les instal·lacions de valorització de residus de la planta de Piedra Negra, gràcies a la qual els municipis podran disposar d’unes instal·lacions modernes i que en l’actualitat estan obsoletes, i transformar-les així en motor d’economia circular de la nostra província.

La Junta General del Consorci Terra celebra aquest divendres una sessió de gran transcendència, ja que marcarà l’esdevenir de l’entitat en les dues pròximes dècades. Sobretot destaca en el seu ordre del dia l’aprovació de la contractació de la concessió del servei de “Gestió de les instal·lacions de valorització i eliminació”.

Al mateix temps, està previst que s’aprove l’avantprojecte d’expropiació de la planta de tractament i eliminació de Piedra Negra, pas imprescindible perquè es puga dur a terme el projecte de gestió. En aquest sentit cal recordar que aquesta instal·lació, que era propietat d’una empresa pública, va ser privatitzada al maig de 2015, la qual cosa obliga a aquest procés expropiatori per a recuperar el control de la gestió.

Va ser al desembre de 2021 quan la Junta General va aprovar definitivament el projecte de gestió, després d’una extensa tramitació administrativa des de la votació unànime de l’estudi de viabilitat en 2017, passant per l’aprovació inicial unànime i diversos informes preceptius favorables com el de la Junta Superior de Contractació Administrativa.

El projecte de gestió, i les instal·lacions que incorpora que permetrà disposar d’instal·lacions concordes a exigències de la normativa actual, ha comptat sempre amb un ampli consens per part de totes les administracions implicades, és a dir els 37 ajuntaments que integren el Consorci, així com els representants de la Diputació d’Alacant i la Generalitat Valenciana.

Un punt important a tindre en compte és que, amb l’expropiació de la instal·lació de Piedra Negra i l’adjudicació del servei, es pot optar a línies de finançament europees, estatals i autonòmiques, com ja ha ocorregut amb la recent concessió de 740.000€ de fons Next Generation UE, addicionals als 2 milions i mig consignats per al Consorci per part de la Generalitat Valenciana, la qual cosa implica un menor esforç econòmic per als municipis.

La prioritat de la contractació del servei és adaptar les instal·lacions de valorització i eliminació per a donar servei als municipis de la seua àrea de gestió, complint les exigències del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV) i la normativa europea d’economia circular i gestió de residu. Aquestes inversions en la planta busquen impulsar la consecució dels objectius de reciclatge i valorització i, per descomptat, evitar el depòsit en abocador.

Una vegada adjudicat tindrà una vigència de 20 anys, més 2 anys de període transitori per a la redacció de projectes, l’obtenció de llicències i altres autoritzacions, així com la construcció de les noves instal·lacions necessàries.

Les actuacions contemplen la creació d’una passarel·la de visites; noves naus de compostatge de la matèria orgànica per a donar servei a la recollida selectiva d’aquesta fracció; també es preveu la construcció d’una nova depuradora de lixiviats; d’una nova planta d’aprofitament de biogàs per a la generació d’energia; i fins a dues noves cel·les d’abocador. Mitjançant aquestes actuacions s’evitaran molèsties, s’aconsegueix la modernització de planta i es fomenta la recuperació de materials, evitant l’entrada de residus a abocador.

Altres reformes contemplades en el projecte afecten la urbanització, els serveis generals i les instal·lacions auxiliars, com ara tractament d’aigües, desodoració, camins d’accés i edificis administratius i de serveis.

Així mateix, es preveuen millores en el control d’accessos i bàscula, a l’aula ambiental i en la nau de triatge, amb la construcció d’un nou fossat de recepció i el tancament de la platja de descàrrega.

Els tipus de residu que es gestionaran en la planta de valorització són els residus de fracció orgànica de recollida separada, els de fracció reste o tot-un, els vegetals i poda, i altres residus d’origen de domèstic.

El Consorci Terra està format pels municipis de: Agres, Alcoleja, Alcosser, Alfafara, Almudaina, l’Alqueria d’Asnar, Balones, Benasau, Beniarrés, Benilloba, Benillup, Benimarfull, Benimassot, Cocentaina, Fageca, Famorca, Gaianes, Gorga, Millena, Muro d’Alcoi, l’Orxa, Plans, Quatretondeta i Tollos, al costat d’Alcoi, Benifallim, Ibi, Penàguila, Tibi, Agost, Aigües, Busot, Mutxamel, Sant Joan d’Alacant, Sant Vicent del Raspeig, la Torre de les Maçanes i Xixona. Al costat d’aquestes 37 entitats locals, són membres del Consorci Terra, la Generalitat Valenciana i la Diputació Provincial d’Alacant.

Send this to a friend