El futur del Trail Solidari planteja el repte de mantindre la participació

"Seria una decepció, caldrà reflexionar si val la pena continuar organitzant o no la prova", ha assegurat Paco Fuster, codirector del Trail

El futur del Trail Solidari planteja el repte de mantindre la participació
Paco Fuster, codirector del Trail Solidari, durant la celebració de l’última edició. Foto: Rafa Romero.

La desena edició del Trail Solidari ha sigut la més especial, però també la més difícil de portar avant per algunes qüestions que van estar sobre la taula durant l’estiu i que van tindre en un filferro la celebració de la carrera, no sols per la negativa de la Societat de Caçadors de Cocentaina a donar el permís perquè la prova passara per un dels seus punts emblemàtics com és Montcabrer.
No obstant això, pese al silenci que va haver-hi en el seu moment, les pròximes setmanes es presenten crucials en el futur de la prova, sobretot en l’apartat de la de participació, un dels principals cavalls de batalla de l’organització estos últims anys, amb les restriccions mediambientals com a espasa de Dàmocles.
“Va haver-hi un intent de rebaixar les expectatives però quedem a asseure’ns a parlar quan passara la desena edició. És un compromís que adquirim amb Medi Ambient i no sé què passarà. Volem conéixer les seues exigències, però ara mateix no sabem si hi haurà o no Trail l’any que ve, dependrà del que se’ns vaig plantejar en eixa reunió que hi ha compromesa abans que acabe 2023”, revela Paco Fuster.
El codirector del Trail Solidari reconeix que “ara mateix no podem fer cap mena de previsió, ni quants participants hi haurà, ni el recorregut que tindrem”. Precisament, en este últim punt, el del traçat de la prova, és una qüestió amb la qual l’organització i els participants han hagut de conviure en cada edició. “No hem pogut repetir cap any. Portem deu edicions i en totes han hagut canvis. Es fa molt complicat, no sols perquè ens obliga a estar permanentment buscant alternatives, sinó que estructuralment requereix d’un enorme esforç i no sempre la solució és senzilla. En el nostre cas, el marge de maniobra és molt xicotet per les restriccions en comparació amb altres carreres que tenen un circuit permanent i ací les possibilitats de créixer són majors”, explica.
Respecte a la possibilitat de reduir la participació, Fuster confessa que s’obrin “diverses reflexions”. D’una banda, “si valdrà la pena continuar organitzant o no el Trail”, en cas que hi haja una baixada dràstica. “Seria una decepció. Des de l’organització del *Trail tenim clar que la seua celebració l’entenem com una festa sostenible, en la qual no podem ni volem anar més enllà d’on ens trobem actualment, seria insensat per part nostra”, argumenta.
Es planteja una segona qüestió, que és la relacionada amb els diners que es destina a la lluita contra el càncer: a menys participació menor seria la recaptació que es destinaria als projectes que porta entre mans +*mesqueuntrail. “Està la beca, els projectes de Solc i l’Associació Espanyola contra el Càncer, el congrés d’abril i les millores que realitzem en l’entorn natural. Totes eixes iniciatives es veurien afectades si hi ha menys participació”, puntualitza.
No és l’únic repte que ara mateix planeja entorn de l’onzena edició del Trail Solidari. A més de la participació, sobre la taula està el debat del circuit i de la data de celebració de la prova. La negativa de la Societat de Caçadors de Cocentaina va deixar als participants del Trail sense l’ascensió a Montcabrer en coincidir la carrera amb l’inici de la temporada de caça. “Mentre que no tinguem clar la participació que hi haurà en la pròxima edició, si és que n’hi ha”, va tornar a reiterar Paco Fuster, “no podem pujar el següent escaló. Per a començar tot el recorregut del Trail Solidari transcorre per vedats de caça i necessitem una autorització”, per a després afegir que “també volem tindre l’opinió dels corredors. Parlarem amb ells, saber el que pensen del recorregut d’esta edició. Les primeres opinions que vam tindre el dissabte va ser que el 99 per cent estava molt satisfet. Si hi ha unanimitat, a partir d’ací no veig necessitat de canviar el recorregut, ni tampoc a pensar en una altra data diferent per a evitar coincidir amb l’inici de la temporada de caça”, va concretar

Send this to a friend