El llibre que ajuda als més xicotets davant les addiccions

Les autores del llibre ‘El viaje de las gotas de lluvia’ han volgut donar visibilitat a un problema que afecta a moltes famílies

El llibre que ajuda als més xicotets davant les addiccions
L’escriptora Mireia Pascual i la il·lustradora María Molina, autores del llibre.

Mireia Pascual i María Molina, escriptora i periodista, i il·lustradora, respectivament, han creat un llibre infantil titulat ‘El viaje de las gotas de lluvia’, en el qual es conta la vida de dos germans núvols, Algodón i Espuma. Aquests germans estan patint una situació complicada en la seua família, ja que la seua mare és addicta.

Segons explica Mireia Pascual, que s’ha encarregat del text, la idea va sorgir perquè el seu pare és metge de persones amb addiccions i com conta: “Tota la vida l’he acompanyat a convencions, i al llarg del temps vaig detectar que tots tenien material d’ajuda, els pacients, les seues parelles o pares, però vaig veure que els fills i filles no, sobretot quan són menuts. Moltes vegades s’amaga que el pare o mare té una malaltia i es cau en el tabú, així que la meua idea era fer un material que estiguera enfocat a ells, perquè pogueren entendre que és el que està passant a les seues cases”.

La decisió de plasmar aquesta història a través de la climatologia es va prendre perquè li permetia a les autores plasmar les emocions: “Quan estem tristos comença a ploure, i enfadats a tronar, per exemple. Quan els germans núvols estan jugant creen arcs de Sant Martí…”.

“El personatge principal és el fill major, Algodón, perquè moltes vegades els fills majors desenvolupen rols de pare o mare perquè aquests no estan exercint”, argumenta l’escriptora, que afegeix que a banda, també ha volgut clavar una pinzellada de feminisme a la història: “La mare és la consumidora. Volia visibilitzar a la dona addicta, que està molt invisibilitzada i hi ha moltes dones que són addictes, però sempre ho fan amagades, en casa. L’home sol tenir un consum més social, més obert, és com un secret a veus. Aleshores açò em permet ser un poc feminista, perquè les dones que consumeixen tenen un doble estigma social perquè les culpen de ser consumidores, però a més, també de ser males mares, males dones, de no ser carinyoses, de no cuidar als fills, i elles pateixen moltíssim més. En aquesta història la mare consumeix aigua del pantà contaminat, i Algodón s’ha d’encarregar del seu lloc, perquè si la mare no està i apareix una corrent d’aire, el germà és el que cuida d’Espuma”.

Que els xiquets hagen de passar per aquest tipus de situacions acaba tenint conseqüències com el protagonista de ‘El viaje de las gotas de lluvia’: “Baixen les seues notes, perd trossos de núvol, i el xiquet no està bé, deixa de jugar i fer coses de xiquet. Això són coses que poden passar”.

FONAMENTAL PER ENTENDRE LA HISTÒRIA
María Molina ha sigut una part fonamental perquè els xiquets i xiquetes puguen entendre millor la història, ja que gràcies a les seues il·lustracions ha pogut plasmar els sentiments de cada personatge: “Al principi va costar un poc, Mireia s’emociona molt a l’hora d’escriure i posa molta emoció a les coses que fa. Havia de tallar-li i recordar que els núvols no tenen mans i no poden agafar coses. Però realment no ha sigut difícil perquè he pogut jugar amb l’expressió dels ulls, encara que emocions com l’alegria o la tristesa si que van ser més complicades, i per això vam decidir clavar els colors”.

Una part important d’aquestes imatges creades per Molina, és que hi ha un personatge plasmat molt especial, un peluix del protagonista que està inspirat en la mascota de la Confederació d’Alcohòlics i Addictes en Rehabilitació, una picada d’ull perquè per a Pascual han sigut la seua inspiració, i “és una forma de donar-los les gràcies”.

A l’hora de publicar aquest llibre Mireia assenyala que: “És molt complicat que et facen cas quan parles d’addiccions, perquè és un tema del que no es parla, i per això, que una editorial com Reclam et diga que els interessa el text, és una satisfacció, perquè a més, demostra que hi ha una necessitat real de parlar sobre açò. Ells van proposar-ho als col·legis, ja que la meua idea era estar en les associacions d’alcohòlics i addictes en rehabilitació, i em va parèixer espectacular, ja no sols per treballar amb xiquets que ho estiguen patint, sinó amb tots, i això ajuda a trencar estigmes i que sàpiguen que és una malaltia”.

ES PUBLICARÀ AQUEST MES
El llibre es publicarà durant aquest mes de setembre, i s’oferirà als col·legis per a poder treballar a través d’una proposta didàctica en la qual es tractaran temes com els factors de protecció a través de la gestió emocional, i la comprensió lectora. A més, també s’organitzarà alguna presentació.

Send this to a friend